Атанасова: Няма да отстъпим за забраната на пушенето


Атанасова: Няма да отстъпим за забраната на пушенето
Снимка:

542

Политиката на държавата, свързана с пълната забрана за пушене, няма да се промени между първо и второ четена на Закона за здравето и аз ще отстоявам забраната да влезе в сила.

Това заяви по време на дебат "Забрана на тютюнопушенето - кой колко струва и кой плаща?" министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде Кросс.

Според европейските регламенти тоталната забрана за тютюнопушене трябва да бъде въведена до края на годината. Здравното министерство планира това да стане от 1 юни.

От браншовата организация на ресторантьорите обаче прогнозираха затваряне на заведения, безработица и по-малко приходи за държавата, ако пълната забрана за пушене бъде въведена.

Над 200 милиона лева ще са преките щети за бизнеса, ако бъде въведена пълната забрана за тютюнопушене в закритите обществени места от 1-ви юни, прогнозира председателят на Столичната асоциация на ресторантьорите Атанас Димитров.

Ако мярката бъде приета, 18 000 души от ресторантьорския сектор ще бъдат съкратени, а месечно печалбата за бранша ще бъде с 12 млн. лева по-малко, с 2 милиона лева ще намалеят средствата към НАП и с 5 милиона – тези от ДДС, допълни той.

Според него бизнесът ще бъде готов да въведе тоталната забрана за тютюнопушене едва когато държавата има икономически ръст над 2-3%.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички