Атанасова: Няма да отстъпим за забраната на тютюнопушенето


Атанасова: Няма да отстъпим за забраната на тютюнопушенето
Снимка:

552

Министерство на здравеопазването в никакъв случай не планира преразглеждане на Закона за здравето по отношение на забраната за тютюнопушене.

Това обяви на пресконференция днес министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в отговор на призивите на бизнеса промяната да бъде преразгледана, предадоха БГНЕС и Фокус.

Според Атанасова въвеждането на забраната е много положителна стъпка. 

Това е европейска стъпка, която направихме и не следва да се връщаме назад, подчерта министърът.

Категорично няма да подкрепя внесените промени за отмяна на забраната за тютюнопушене, каза още веднъж тя.

Атанасова припомни, че на състоялия се конгрес на Дружеството по кардиология са изнесени данни, според които тютюнопушенето е сред водещите причини за смъртност сред населението в България.

Припомняме, че браншови организации от хотелиерския и рестораньорския бизнес, собственици на заведения и граждански сдружения обединени в неформалното движение "Свободен избор", поискаха преразглеждане на закона, с мотива, че рестрикцията носи сериозни финансови щети на бизнеса им.

Забраната почти не се усети лятото, но в началото на есента вече дава своето отражение - по-малко клиенти, ниски обороти и работа на ръба на оцеляването, жалват се от бранша.

Собствениците настояват за връщане на предишните ограничения за пушенето. Те призовават управляващите да изготвят икономическа оценка на забраната, да я премахнат и да предвидят данъчни бонуси, за тези, които решат доброволно да я спазват.

Както стана ясно от днешното изказване на Атанасова, техните искания едва ли ще бъдат удовлетворени.

Глоби за 19 700 лв. са били издадени за нарушаване на забраната за тютюнопушене в периода 1 юни – 27 септември 2012 г., съобщи още министърът.

За периода в страната са извършени 74 669 дневни и нощни проверки на 71 546 обекта в работни и почивни дни. Издадени са 1470 предписания, съставени са 123 акта на физически лица, издадени са 81 броя наказателни постановления на физически и юридически лица на обща стойност 19 700 лв.

Проверени са 10 226 обекти за хранене, 5024 детски заведения, 14 000 здравни заведения, 1292 открити обекти, за които важи забраната.

Министър Атанасова съобщи още, че равнището на употребата на цигари сред българските учениците е тревожно високо. По данни на Европейски проект за изследване на училището през 2011 г. 64% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си. 38.9% са пушили поне една цигара през последните 30 дни.

Момичетата пушат повече от момчетата - 32.7% от момчетата са пушили последните 30 дни, а момичетата - 45%. Българските ученици на 15-16 години са на 4-о място по тютюнопушене сред 36 европейски страни, а българските момичета са на второ място сред връстниците си в Европа.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички