Атанасова призова за запазване на димната забраната


Атанасова призова за запазване на димната забраната
Снимка:

744

Ако вследствие на забраната за пушене на закрито може да бъде спасен един живот, едно дете по-малко дим да поеме, Здравната комисия трябва да вземе решение категорично и да отхвърли този законопроект.

Това призова днес здравният министър Десислава Атанасова по време на дебатите в Комисията по здравеопазване към НС по предложения проектозакон за промяна в забраната на пушене на закрити обществени места.

Акцентите в речта бяха следните – спад в оборотите, оцеляване на бизнеса, възможности за корупция, не чух един аргумент, който да бъде представен на комисия за здравеопазването, коментира Атанасова. Тя на свой ред представи данни от друга статистика, според която страната ни е на първите места по сърдечно-съдовите заболявания и онкологични заболявания.

Световната статистика е категорична, че тези заболявания, голяма част от тях се дължат на вредните навици на хората, включително тютюнопушенето, заяви Атанасова. 

Атанасова не изчака края на заседанието на комисията, тъй като извънредно бе повикана за участие в друга парламентарна комисия – тази за икономика, в която също се разглежда предложение за отпадане на забраната.

Ето акцентите от това заседание:

Тоталната забрана на тютюнопушенето не отказа пушачите, но пък, особено в студените месеци, доведе до фалит около 30% от заведенията, заяви по време на заседанието председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в София Атанас Димитров.

Единствената точка в дневния ред е разглеждането на второ четене на Закона за туризма, в който се вкарва поправка от депутата от ГЕРБ Иван Божилов да се върне старото положение на обособени помещения за пушачи и непушачи в заведенията на закрито.

"Тук сме, за да защитим малкия и среден бизнес, особено в провинцията, казаха ми, че 60 хил. българи заминават, за да прекарат коледните и новогодишни правници в Сърбия, защото там пушенето не е забранено. Сега молим за помощ, за да спасим икономиката, а ако не ни чуете ние ще си кажем думата за вас след 6 месеца. Не искаме да се политизира този проблем, защото той засяга всички - и леви, и десни, и всякакви други", е тезата на председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Неговите членове се обявяват за равни права между пушачи и непушачи. Засега няма категорични доказателства, че забраната за тютюнопушенето е довела до намаляване на броя на пушачите, но отливът на клиенти от заведенията е факт, твърдят те.

Ние не защитаваме употребата на тютюневи изделия, но настояваме за равни права за пушачи и непушачи. Ние подкрепяме вашите усилия за въвeждане на правила, гарантиращи здравословна и жизнена среда. Но категорично се обявяваме срещу тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията. Човек прекарва средно в заведение 30 минути, което не се знае дали може да доведе до фатални последици за здравето на хората, аргументират се от бранша.

Ефектът от закона доведе до провал на нашия бранш. С 34% са по-малко клиентите ни, предимно пушачи, които доста повече се застояват по-масите, отколкото непушачите. След закриване на летния сезон загубихме 50% от посещаемостта в заведенията си. Само за жк "Люлин" за 45 дни са закрити 14 от 40 средно големи обекта. Съкратени са много хора. В Ловеч – 32 обекта закрити. Във Велико Търново – до 60% спад в оборота, изреди той данни от статистиката. 

Междувременно над 100 души се събраха на площад "Независимост" в столицата, на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито, предаде БГНЕС.

Повечето от протестиращите носят плакати с надписи: "Без дим може, без здраве не може", "Водете ни напред, а не назад", "Здравето на деца ни не се продава". На няколко пъти се чу и скандирането "Не на отмяната на забраната".

Събралите се граждани отхвърлиха твърденията на собствениците на ресторанти и заведения, че забраната на тютюнопушене води до намаляване на оборота им и посещаемостта на заведенията. А депутатите, които се изказват против тоталната забрана за пушене на закрито, те определиха като лобисти и хора, поставени под натиска на индустрията.

Ние сме силно възмутени от заявленията на собственици и управители на заведения, че от 15 декември няма да се спазва забраната за пушене на закрити обществени места. Ние сме за спазване на законите, ние искаме държавните органи да се намесят и да приложат цялата строгост на закона, за да не се допусне това гражданско неподчинение. То ще покаже единствено безсилието на държавата, призоваха организаторите на протеста.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички