Атанасова: Ще има реформа в здравеопазването до края на мандата


Атанасова: Ще има реформа в здравеопазването до края на мандата
Снимка:

487

За времето, което остава до края на мандата на ГЕРБ, трябва да се случи реформа в здравеопазването. Трябва да има подобрение както за лекарите и здравните работници в системата, така и за обслужването на пациентите.

Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, в интервю за БНТ, „Денят започва”.

На въпрос за задълженията на болниците към днешна дата, Атанасова каза, че около 70 млн. са просрочените задължения на здравните заведения у нас.

По повод материалите в днешната преса, че борчовете на болниците към 29 февруари т. г. са малко над 378 млн. лв., здравният министър заяви, че това са задължения, трупани в годините назад.

Атанасова бе категорична, че има болници, в които много добре се управляват парите. „На голяма част от лечебните заведения им предстоят Общи събрания, МЗ като принципал ще поиска оздравителни планове и ако се наложи ще има смяна на директори на болниците”, подчерта Атанасова.

На въпрос за здравно неосигурените българи у нас, Десислава Атанасова заяви, че трябва да се намери механизъм, по който да се санкционират тези хора, но в същото време да се стимулират добрите и съвестни данъкоплатци.

„Поставям темата за дебат, защото заради това са натрупани и задълженията, както и другите проблеми”, посочи Атанасова. „Аз не съм съгласна за това да плащам за лечението на някой, а той да няма ангажимент към здравната система”, подчерта още министърът. 

Във връзка с Фонда за лечение на деца в чужбина, здравният министър заяви, че ще се отправят покани към световни специалисти, които да дойдат да оперират у нас. „Ако се наложи, ще поискаме средства за фонда от Министерството на финансите”, коментира още Десислава Атанасова.

По отношение цените на лекарствата у нас, министърът на здравеопазването заяви, че промени ще има в Наредба 10. „Очаквам, че до седмица от НЗОК ще ми предложат проект, по който МЗ ще си даде становището и остава да обнародвам Наредба 10 и тя да заработи”, заяви Атанасова. Тя подчерта, че ще има публичност и прозрачност при разходването на средствата на НЗОК.

Според здравния министър изборът на екип, по начина, по който сега работи, трябва да отпадне. Трябва да се мисли как да се осигури правото на пациентите на избор на лекарски екип, добави Атанасова.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички