Атанасова: Сваляме надценката на лекарствата въпреки протестите


Атанасова: Сваляме надценката на лекарствата въпреки протестите
Снимка:

652

Здравният министър Десислава Атанасова няма да отстъпи пред фармацевтите и ще изпълни намерението си за намаляване на печалбата на търговците с 2%.

"Няма да преговарям за тези два процента. Те ще бъдат разписани в наредбата, каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Десислава Атанасова. Фармацевтите обаче протестират срещу намерението на здравния министър.

Не смятам, че двата процента биха довели до затваряне на аптеки и това да стане факт в цялата страна. И в момента при сегашните надценки в 39 общини няма аптеки, каза здравният министър.

И попита след като мотивът за протеста на фармацевтите е социален - достъпът на пациентите до лекарства, защо тогава в тези населени места няма аптеки и сега.

Според Атанасова, цялостният пакет мерки, който тя предлага, има за цел само до крайния потребител да достигне най-ниска цена.

Мотивът за протеста е, че всеки си пази печалбата и бизнеса, каза министърът.

И отбеляза, че на вчерашния протест на фармацевтите е имало 150-200 души, а аптеките в България са 4000. Атанасова упрекна фармацевтите, че участват в срещи и преговори вътре във ведомството и едновременно с това протестират под прозорците.

Министърът посочи още аргументи за решението си - модели в ЕС. Има държави с фиксирани надценки – в Естония например не бива да надвишават 6 евро.

ДДС върху лекарствата не може да бъде намален в средата на годината. Намаляването на налога може да се обсъжда единствено и само, когато се обсъжда бюджетът на държавата и бюджетът на НЗОК за годината, заяви здравният министър по повод искането на фармацевтите за намаляване на ДДС, вместо на процента на надценката им.

Може да се помисли за диференцирана ставка на лекарствата. Но това не е в моите правомощия, каза Атанасова.

По думите й, във взимането на решението трябва да участва цялото правителство.

Атанасова разясни още, че сред мерките за намаляване на цените на медикаментите е и включването на повече страни при определянето на най-ниската пределна цена на производител. Вече ще се взимат предвид стойностите в 17 държави, а не както досега – в 8.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички