Атанасова: Трябва да има демонополизация на НЗОК


Атанасова: Трябва да има демонополизация на НЗОК
Снимка:

5941

"Ще изпълнявам програмата на ГЕРБ за здравеопазването. Действително НЗОК е тема, решена от ГЕРБ в предизборната програма. За съжаление в тези три години нямаше последователност на действия и на решения в тази посока." Това каза пред Дарик радио министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, съобщи БГНЕС.

"Без консенсус и в обществото, и сред съсловието, пациентите и политическите партии, не могат да се вземат важните решения в дългосрочната визия в сектор здравеопазване. Моята визия е, че трябва да има демонополизация на НЗОК", заяви Атанасова.

Тя потвърди, че трябва да има много здравни каси, които да се конкурират помежду си и пациентът да има реален избор кой и как ще управлява здравната му осигуровка.

На въпрос колко стълба ще има демонополизираното здравеопазване, Атанасова отговори, че трябва да има един задължителен стълб, където ще бъде основният пакет, един задължителен допълнителен, и също така трябва да има надграждане на медицинските услуги. Атанасова ще иска 6% здравна осигуровка да остане в НЗОК, а други 2% човек да си избира в кой фонд да даде. Това е една от идеите, потвърди Атанасова. За здравната вноска тя каза, че няма да се увеличава до края на мандата на това правителство.

"Смятам, че всеки трябва да си плаща здравната осигуровка сам", каза здравният министър.

Попитана да се влиза ли в затвора за неплатена здравна вноска, Атанасова отговори, че това не е добрата мярка. "Сега има промени в Закона за здравното осигуряване, където има административни санкции и дори те не работят. Когато един гражданин не заплаща задълженията си съгласно закона, той трябва да е лишен от много видове права, така че да бъде накаран да заплаща своята здравна осигуровка.

Например, от редица административни услуги може да бъде лишен. Аз имах идея, която преди година и малко бях обявила точно когато се издаваха новите лични документи, да не бъдат издавани лични документи на лица, които не са си платили здравната си осигуровка. Ще възобновя този дебат", заяви Атанасова.

Тя посочи, че всички дейности, които се заплащат от НЗОК трябва да се заплащат и средствата да се харчат за здравноосигурени пациенти.

За това, че тя не иска да се заплаща изборът на екип, Атанасова каза, че когато един гражданин е здравноосигурен и когато си плаща процент здравна вноска, за всичко останало той следва да не заплаща допълнително.

"Първо, за законосъобразната на наредбата, никъде в закона за здравното осигуряване и в цялото законодателство няма текстове, които да въвеждат допълнително доплащане за определени услуги. Да си отговорим на въпроса тази наредба законосъобразна ли е или не. Що се отнася до принципа, не е редно да се доплаща за избор на лекар и за избор на екип. Хората са принуждавани да правят избори на екипи, тоест ако нямаш уговорка дали имаш гаранция, че ще ти бъде обърнато достатъчно внимание и адекватни медицински услуги и грижи", каза Атанасова.

Тя посочи, че има идеи в тази посока, че именно от доброволните здравноосигурителни фондове може да се поеме заплащането на допълнителни услуги. "Тоест, в момента хората да започнат да се осигуряват допълнително напълно доброволно и свободно", допълни здравният министър. Тя подчерта, че един от добрите варианти е, който си плаща в допълнителен фонд да си избра екип, а който не - ще му обръща внимание лекарят, който се падне на смяна.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички