Беларус към Полша: Стойте настрана от лекарите ни


Беларус към Полша: Стойте настрана от лекарите ни
Снимка: Getty Images/Guliver

7588

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди Полша да стои далеч от беларуските лекари, след като страната обяви програма за улесняване на наемането на чуждестранни медицински специалисти, предимно от Беларус и Украйна.

"Ако се развивате добре, моля нахранете собствените си лекари и ги оставете да лекуват хората ви", казва Лукашенко, цитиран от полския новинарски портал Onet Wiadomosci.

Макар да твърди, че не иска да принуждава никого да остане в страната си, президентът твърди, че неговото правителство ще предприеме мерки за предотвратяване на отлива на беларуски здравни специалисти, като започне с двойно увеличение на заплатите до 2025 г.

"Защо те (поляците) се интересуват от специалистите на една диктатура?", иронично отбелязва Лукашенко.

Неговата реакция идва след като полското правителство внесе законопроект, който значително ще облекчи изискванията за лекарите извън ЕС да бъдат наемани на работа в Полша, припомня Emerging Europe.

Според новото законодателство, което може да влезе в сила от 2020 г., лекарите извън ЕС ще могат да работят в страната, като изискванията са само да преминат медицински изпит и да владеят свободно полски език.

Целта на закона е да могат да се наемат лекари извън ЕС за фиксиран период от не повече от 5 години, каза заместник-министърът на здравеопазването на Полша Йозеф Шчурек Желазко пред полския всекидневник Fakt.

Страната изпитва недостиг от поне 68 000 медици, показват данните на Висшия медицински съвет на Полша (браншовата организация на полските здравни специалисти).

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички