БФС: ДДС върху лекарствата трябва да се намали


БФС: ДДС върху лекарствата трябва да се намали
Снимка:

650

Във всички референтни държави ДДС за лекарствата по лекарско предписание се движи между 2 и 2,10 пункта. Това означава, че и у нас този данък трябва да се намали поне наполовина, заяви Мирослав Ненчев, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, предаде агенция Фокус.

Ако ДДС за лекарствата по лекарско предписание, се намали наполовина, крайната им цена ще се понижи с 8 процента и това ще се усети от всички, допълни Ненчев.

Според него, ако се намали данъкът върху лекарствата по лекарско предписание, това няма да доведе до загуби за държавата от порядъка на 200 - 300 милиона годишно, както се коментира в публичното пространство. Здравната каса ще спести около 70-80 милиона, които ще бъдат предназначени за увеличаване на лекарствата за пациентите, болниците също ще спестят и може би около 80 милиона лева реално ще бъдат усетени от пациентите като намаление, уточни Ненчев.

Според Българския фармацевтичен съюз единствено съчетанието от три вида мерки ще бъде усетено от НЗОК, болниците и пациентите. Необходими са качествена работа на Комисията за цени и реимбурсиране, намаляване на ДДС за лекарствата по лекарско предписание и добро договаряне в НЗОК за отстъпки от цените.

Мирослав Ненчев посочи, че намаляването на ДДС върху лекарствата е идея на Фармацевтичния съюз още от създаването му през 2007 година. Той бе категоричен, че е назрял моментът това да се случи и намаляването на ДДС да стане факт.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички