Болниците без пари, НЗОК не плаща


Болниците без пари, НЗОК не плаща
Снимка:

767

В момента НЗОК не плаща дори за родилките, тежко болните в реанимациите и пациентите на хемодиализа, каза д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на столичната болница "Св. Анна".

Касата отказва да плати на лечебните заведения дейността за месец май, а оправданието е софтуерна грешка в електронната система за отчитане. "Това на практика ни поставя в патова ситуация, защото не можем да лекуваме пациенти, да купуваме медикаменти, импланти и консумативи, да плащаме ток и заплати на лекарите и сестрите", коментира д-р Димитров.

В момента НЗОК не плаща дори за родилките, тежко болните в реанимациите и пациентите на хемодиализа. Ако до дни здравната каса не преведе дължимите суми, болниците ще започнат дела срещу нея. "Дължат ни 700 000 лева и ако трябва, ще съдя касата и ще си взема парите с лихвите. Това са средства, похарчени за операции, прегледи, трансплантации", заяви пред "Преса" директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Той успокои, че болницата няма да спре работа и няма да върне нито един пациенти. Същата сума има да получава и Националната кардиологична болница, но според чиновниците в НЗОК това било надлимитна дейност.

"Да върнем дете със сърдечен порок или хора с инфаркт ли искат тези хора", попита шефът на клиниката по кардиология проф. Людмил Бояджиев. В абсурдното положение да нямат право да приемат повече болни в кома, с черепно-мозъчни травми, апендицит, инфаркти, инсулти и деца с очни и ушни проблеми са и в "Пирогов", ВМА, Александровска и ИСУЛ.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички