Борисов уволни зам.-министъра на здравеопазването


Борисов уволни зам.-министъра на здравеопазването
Снимка:

685

Със своя заповед министър-председателят Бойко Борисов освободи днес от поста заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова.

Решението на премиера е по собствено усмотрение, съобщиха от правителствената информационна служба.

Запознах се със случая и считам, че тя не е изпълнила своя ангажимент – да обясни как се формират цените на лекарствата и защо сме допуснали това да бъде така, поясни премиерът.

"Ясно и точно съм се разпоредил, когато министър или заместник-министър има даден ресор, след като има обществено питане, проблем, дискусия, излизаш и обясняваш това, което те питат. За всички е ясно, че един човек не определя цената на лекарствата, нито управлява Здравната каса. Като има проблем, излизаш и казваш. Три дни дочувам, че обществото пита – защо едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня?", аргументира се Борисов.

Предистория на скандала

Разследване на „Гореща точка” на ТВ7 установи, че фармацевтичният гигант "Софарма" продава по-скъпо на българските пациенти и на бюджета за здравеопазването медикаменти у нас отколкото в държави, които не са членове на ЕС - като Турция и Сърбия.

Шефът на компанията Огнян Донев, както и неговият служител в правителството зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, бяха буквално изловени на местопрестъплението по „бели гащи” от репортерите на ТВ7, припомня Фокус.

Фирмата държи освен това 70% от доставките на болниците с лекарства, с което се превръща в тотален монополист на пазара, установи още проучването на телевизията.

Разследването показа още, че компанията прибира на гърба на болните и държавните пари за здравеопазване около половин милиард отгоре. Толкова ще бъдат спестени за здравето на българина, ако бъде сложен ред в ценообразуването на лекарствата.

Хиляди хора започнаха да се организират във Фейсбук срещу геноцида с лекарствата в България.

Предстои сериозен одит на цените

Оттук нататък най-доброто, което може да се направи е сериозен одит на всички лекарства и цените им, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов във връзка с оставката на зам.-министър Павлова.

Нека този одит да не е от хора, които са директно в министерството, за да няма никакви съмнения, посочи министърът.

Това е решение на премиера. В последните дни се говори за цените на лекарствата в България и вероятно решението е продиктувано от желанието да има максимална прозрачност и да няма никакви съмнения. Споделям, че министерството трябва да е безукорно, каза още Константинов по повод отстраняването от длъжност на зам.-министър Гергана Павлова.

На въпрос дали става дума за създаване на монополно положение на фармацевтична компания, той посочи, че след като има някакви съмнения в най-добрия случай – отстранен е зам.-министър.

Утре Константинов ще каже за одита на колегите си в Министерски съвет. В момента комисията по цени реинбурсира председател от Министерство на финансите.

Нека да дойдат експерти от Министерството на финансите, ако искат и представители на неправителствени организации. Отворени сме, нека истината излезе наяве, каза той.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички