БСК се обяви против повсеместно вдигане на лекарските заплати


БСК се обяви против повсеместно вдигане на лекарските заплати
Снимка:

789

Искането за увеличение на заплати  в отрасъл „Здразеопазване“ е икономически необосновано предвид високо ниво на задлъжнялост на болничните заведения.

Това се посочва в становище на Българската стопанска камара, относно преговорите за нов Колективен трудов договор в сектора.

Камарата цитира данни на МЗ от края на май т.г., според които задълженията на държавните и общинските лечебни заведения възлизат на над 347 млн. лв., като 88 млн. лева  от тях са просрочени.

Административното увеличение на възнагражденията, без отчитане на реалните възможности, допълнително ще влоши финансовото състояние на затъналите в дългове болници, в качеството им на търговски дружества, предупреждават от БСК.

Заплащането в здравеопазването трябва да бъде съобразено с икономическото състояние на отделните лечебни заведения и не следва да се прилага повсеместно и автоматично за цялата система.

Според БСК обаче увеличението на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения в системата на здравеопазването е наложително и е една от мерките за задържане на медицинските специалисти и за мотивиране на младите и новопостъпилите кадри.

В тази връзка от Камарата предлагат залегналото в проекта на КТД индексиране на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения да се осъществи на два етапа.

 През 2012 г. да обхване лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебни заведения, които имат финансова възможност да извършат това и нямат просрочени задължения, а догодина да бъдат индексирани възнагражденията във всички останали лечебни заведения, в случай че се осигурят средства за това по линия на финансовите им програми за 2013 г.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички