България ще обучава германски лекари


България ще обучава германски лекари
Снимка:

8231

Тези, за които германските медицински ВУЗ-ове са непристъпни, могат вече да се насочат към българските и румънските. Срещу съответно заплащане, разбира се.

Кандидат-медиците, които не могат да си намерят място за следване в Германия, могат лесно да реализират мечтата си в България или Румъния - ако разполага с нужните средства, бъдещият лекар може да замине за двегодишно обучение в някоя от двете държави, след което да се прибере обратно в родината си и да довърши започнатото. А може и докрая да следва в чужбина - ако един ден реши и да практикува там.

Както гласи германската реклама в полза на следването в България или Румъния - причините да се направи този избор, са няколко: незабавно начало още тази година, прием независимо от оценките в дипломата, събиране на полезен опит в чужбина, научаване на два чужди езика /английски, на който се води обучението, и местния/, ниски разходи за издръжка на място.

Нищо сложно няма

Възможността се предлага от кьолнската фирма "StudiMed", която посредничи за намирането на място за следване в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна или в Университета по медицина и фармация "Григоре Т. Попа" в румънския град Яш. Фирмата разполага с контингент от резервирани места и в двете учебни заведения, а материалът се преподава на английски.

Управителят на "StudiMed" Хендрик Лол разяснява, че в Германия получаването на място за следване в медицински университет е много трудно - трябва да се чака по 6-7 години, а и оценката в дипломата трябва да е висока. Ако не отговарят на тези условия, кандидатите имат възможност да отидат да следват в чужбина - например във Варна. Има и още нещо - качеството на образованието. Според Лол в България то дори е в някаква степен по-добро, отколкото в Германия, където учебните групи включват стотици студенти, докато в България са доста по-малки.

Въпреки, че България и Румъния поддържат сравнително ниски студентски такси, цените за чуждестранните студенти не са за всеки джоб - Медицинският университет във Варна иска от германските студенти осем хиляди евро годишно, или десет пъти повече, отколкото плащат българите, а румънският – пет хиляди евро. Фирмата-посредник също взима годишна такса. Според Лол 8 000 евро на година изобщо не са много - в сравнение с перспективата в Германия да чакаш едва ли не десетилетие, докато бъдеш приет.

Хендрик Лол казва и, че води преговори с още два университета за разширяване на услугата. Същевременно компанията търси партньори в германските висши медицински училища, чрез които да осигури клиничното обучение след двете години теория в чужбина. Това е нужно, тъй като засега се предвижда престоят в България или Румъния да е две години, след което студентите да продължат следването си в Германия. По думите на Хендрик Лол - клиничното обучение би трябвало да се състои в Германия - от гледна точка на контактите с пациентите.

А след първите две години?

Камарата на лекарите в Германия подкрепя всички студенти, които искат да съберат опит в чужбина, казва Александър Йекел, референт по контактите на организацията в чужбина. Според него обаче всеки студент трябва предварително да проучи условията за следване в съответната държава. Както обяснява Йекел - може да се окаже, че завръщането в Германия след предклиничното обучение не е непременно безпроблемно.

Гаранция, че студентите ще получат място в Германия, няма, подчертава Йекел: "Продължаването на образованието в по-горните курсове при признаване на положените изпити е възможно, но автоматизъм няма", оотбелязва още той. Затова съветът му към тези, които са решили да започнат да учат в чужбина, е да се включат в програмата "Еразъм" на Европейския съюз, или да изкарат цялото си обучение в избраната страна.

Хендрик Лол от своя страна изтъква, че всички изпити, положени в България, се признават - щом става дума за държави-членки на Европейския съюз. "Човек може да следва където пожелае - например една година в България, една във Финландия, една в Германия, или пък да следва през цялото време на едно място и след това да си осигури признание на лекарската акредитация навсякъде".

Обучението на първите 40 германски студенти по медицина във Варна ще започне тази есен, в Румъния някои са стигнали вече до петия семестър и споделят много добри впечатления по форумите. "Препоръчвам на всекиго медицинския университет в Яш", пише един германски студент с опит, отбелязвайки, че ВУЗ-ът има много добри контакти с университети-партньори в Германия. Друг пише, че няма проблеми с признаването в Германия на положените изпити в Румъния, респективно - за продължаване на следването във Федералната република.

Източник: Дойче Веле

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички