Българският фaрмaцевтичен пазар е в застой


Българският фaрмaцевтичен пазар е в застой
Снимка:

758

Моментното състояние на българския пазар на лекарствата може да се опише с една дума – застой. Това заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас.

Тенденцията ще продължи и през тази година, а българските потребители могат да очакват през 2013 година да има поевтиняване на лекарствата у нас. Кои лекарства обаче ще поевтинеят и с колко Костов не каза. Той уточни, че ситуацията е специфична за всеки отделен случай.

Според Костов поевтиняването се дължи на факта, че на пазара има все по-малко лекарства с патент. Преобладават генеричните лекарства, а те са по-евтини.

Като негативен факт за пазара на лекарства у нас Костов изтъкна пред „България он еър”, че няма нарастване на бюджета на здравната каса. Според експерта държавата трябва да поема по-голяма част от стойността на заплащаните от здравната каса лекарства. Налице е и друга негативна тенденция – реекспортът на медикаменти, у който може да доведе и до дефицит на продукти. Реекспортът достига огромни размери във фармацевтичния пазар, каза Костов. По думите му има различни данни, но се предполага, че реекспортът достига до 300 милиона лева от общ обем над 2 милиарда лева.

Ивайло Петров

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички