Цигарената психология на България


Цигарената психология на България
Снимка:

803

Ето, че забраната за тютюнопушене на обществени места влезе с пълна сила и отекна в ушите на пушачите по-силно от земетресение.

Анализирайки тази ситуация от психологическа гледна точка, изглежда, че и последният пристан на спокойствие за голяма част от българското общество изчезва като дим. Но въпросът не е дали си пушач или не, а защо живеем в общество където единствената ни утеха е цигарата? Наистина ли живеем на място където порока, независимо с какво име го наричаме се оказва, наречие за позитивна емоция?

Отговорът е много прост, докато се чувстваш предаден и лъган от държава, общество и ценностна система, която всекидневно е манипулирана и объркана, безсъзнателно ще си близо до порока и греха. Случайно или не, цигарата се превърна във неформален психолог на по-голямата част от хората, в годините на преход, изпълнени с надежда и вяра.

Незнам как така се получи, че единственият пламък, който можахме да възпроизведем в името на нещо, през години свързани с изпитания и лишения, беше само този който пали цигарите ни. Дали психологията на българското общество е свързана само и единствено с очакването на неясното бъдеще, над което се спуска димна завеса, а не с действието в името на по-добро и хармонично съществуване?

В психологията на българина е да намира начин да бъде свободен и независим, затова нека никой не си прави илюзии, че в нашето квази-общество забраната за тютюнопушене ще бъде спазвана и контрола, ще бъде ефикасен и неподатлив на „мръсната дума“ в ушите на европейските политици, корупция.

Ние като личности не ставаме жертви само на физическите си пороци, а и на процесите свързани с нашата психика и на начина, по който е структурирана нашата порочна система. Система изградена на базата на млади хора без бъдеще и хаотично съществуване, насаждано с години негативно мислене и неосъзнати вреди от страна на заобикалящата ни действителност.

Затова и забраната няма да доведе до нищо, което би върнало младите хора, и не само в правилната посока на развитие, защото практиката в световната история показва, че забраненият плод е най-желан и бленуван. Надявам се неспазването на забраната да не се преобразува в протест на обществото срещу системата, в отчаян опит да се насади чувство на свобода и равенство за всички.

Защото тогава ще страдат не само непушачите, но и най-важното за всички нас, децата бъдещото поколение на България.

 Атанас Махлелиев, mahleliev.com

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички