Цигарите на масата ли ви пълнят касата?


Цигарите на масата ли ви пълнят касата?
Снимка:

1693

Влязлата в сила на 1 юни т.г. пълна забрана на пушенето на закрито е топ тема в публичното пространство през последните седмици.

Протести, искания за облекчаване на закона, връщане на стария режим, въвеждане на вечерен час, след който пушенето да се позволява - това са само част от настояванията на ресторантьорския и хотелиерски бранш, които отправят към управляващите.

Последният напън в тази посока е стартирането на национална подписка за отмяна на тоталната забрана във Фейсбук групата „Срещу тоталната забрана на тютюнопушенето". Инициаторите наричат закона вреден, безсмислен и фашистки. Епитети, които обаче сякаш повече прилягат на техните действия.

Наред с обявеното неподчинение и символично връщане на пепелниците в заведенията, което браншът стяга на 15 декември, това е поредното „ детинско тръшкане” по този закон.

Друг е въпросът доколко неподчинението ще е в рамките на един ден, защото реалната картина в страната съвсем не е такава, каквато се представя и в много заведения пушенето продължава да бъде позволено. Това поне установи проверка на Expert.bg, а и читателите го потвърждават.

"Непушачи, пушачи, работещи в заведения, бивши колеги, фалирали (за жалост) колеги, общественици, хора на изкуството, журналисти и собственици на заведения. Защото ние сме гражданите на тази страна и законите трябва и ще бъдат такива, каквито ние искаме да бъдат. Не знам дали си давате сметка колко важно нещо се случва тук на нашата страница”, пишат противниците на закона в изявлението си за старта на подписката.

Даваме си! И силно се надяваме да не се случи...

Недоволството ви, протестите и атаките по този закон съвсем не кореспондират със сила и доблест, а точно обратното – те са едно самопризнание за дефекти в бизнеса и "наркотичната" му зависимост  от цигарения дим. Нима не е жалко, че разчитате основно на фасовете в пепелника да ви пълнят касата.

Наистина ли липсата на дим е виновна за липсата на клиенти? А може би бедното меню, лошата кухня, високите цени, лошото обслужване...И защо не споменавате новите клиенти, които привличате точно заради липсата на димна завеса.

И ако казусът дали тази забрана погубва ресторантьорският бизнес, е спорен и по-скоро въпрос на необходимо време за адаптация на бранша, то фактът, че породи един изцяло нов и набиращ скорост бизнес е безспорен  - магазините за електронни цигари никнат като гъби в момента (това във връзка с ефекта върху икономиката - защото когато се говори за щети в макроплан, не бива да се спестяват и ползите).

Но докато си говорим за икономически щети и ползи, всъщност може би е добре да припомним, че тази закон по същество е здравен, а не икономически.

И когато се издигат лозунги от типа „Законът убива любимото ви заведение”, може би е добре да се замислим, че без този закон, то убива нас.

М. Дачева

 

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички