Дават на заден за забраната за пушене?


Дават на заден за забраната за пушене?
Снимка:

555

Тоталната забрана за пушене е на път да падне. Депутатите клекнаха пред атаките на ресторантьори и върлите тютюнджии.

Веднага след Нова година пушенето ще стане възможно след 22 часа във всички заведения и нощни барове, твърди вестник "Стандарт". Зад тази поправка на здравния закон са се обединили представители на всички политически сили. По времето, когато хората вечерят или обядват, няма да се разрешава паленето. За късните забавления по барове и клубове обаче цигарите ще вървят с питието и купона.

Вече се чуват и възражения срещу готвената промяна от собствениците на кръчми, които предпочитат да се върне старото положение със зали за пушачи и непушачи. "Такъв вариант обаче няма как да мине", категорични са депутати от ГЕРБ.

Официалната позиция на правителството остава в подкрепа на тоталната забрана. Възможно било обаче при гласуване в пленарната зала да се разхлаби примката, издадоха от управляващата партия.

В парламента от септември има внесена поправка от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Те предлагат големите заведения да имат зали за пушачи и непушачи, а малките да избират по кой режим да работят. А късно вечер да се дими навсякъде. Предстои законопроектът им да влезе на първо четене в здравна комисия преди коледната ваканция на парламента. Засега нагласата в парламента е по-скоро да се позволи само пушене след 22 ч, но не и връщане на залите, разказаха депутати.

Според шефа на БХРА Благой Рагин обаче няма да е достатъчно забраната за пушене в заведения да отпадне след 22 ч, защото така малките ресторанти и заведения ще бъдат ощетени. Той даде за пример престижно кафене на столичния бул. "Витоша", което след приемане на новия закон вече отчита 40% спад на оборота.

 

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички