Директорът на БАБХ подаде оставка


Директорът на БАБХ подаде оставка
Снимка:

781

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните – д-р Йордан Войнов, депозира оставката си днес. „Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, така че си депозирам оставката днес”, каза д-р Войнов, цитиран от „Фокус”.

„Няма проблеми. Аз още в самото начало заявих, че си подавам оставката. Те тогава препоръчаха да изляза в отпуск, така че няма никакъв проблем”, коментира д-р Войнов. По-рано днес на пресконференция премиерът Марин Райков обяви, че според него д-р Войнов трябва да бъде освободен. Д-р Войнов подава оставка във връзка със скандала за дезинфекцията на българо-турската граница, който БАБХ първоначално възложи на частна фирма, а след това развали договора с нея.

"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен”, каза Райков.

Той посочи от основно значение е на първо място защо и как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата.

На 3 април, на пресконференция в Плевен, Румен Петков от БСП сигнализира за злоупотреби по държавната граница във връзка с такста за дезинфекция, която се събира на българо-турската граница.

На 8 април по разпореждане на главния прокурор, Софийска градска прокуратура се сезира относно сключен договор между Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) и фирма "Пи Еф Си" ЕООД. Договорът касае събиране на такса „Дезинфекция" на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Възложена е проверка, с оглед данни за извършено престъпление, по чл. 219 (безстопанственост) и чл.220 НК (сключване на неизгодна сделка). В хода й ще бъдат снети обяснения от д-р Йордан Войнов (директор на БАБХ), ще се изискат документи, включително и сключения договор. След анализ на събраните в хода на проверката материали, ще се планират следващите действия на прокуратурата, съобщиха тогава от държавното обвинение. До момента няма резултати от прокурорската проверка. Междувременно на пресконференция в Плевен вчера, Румен Петков отново обвини земеделския министър за скандала на българо-турската граница. Според Петков - трябва да бъде потърсена съдебна отговорност от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, заради скандала с дезинфекцията на българо-турската граница. Петков отново разказа за „прогнилата” схема на южната граница на България. „С един замах той прекрати договора, който е подписан с дружеството, но предметът на този договор е това, което заслужава вниманието”, посочи Румен Петков.

Според него - с прекратяването на този договор, министърът обещава, че ще даде много пари на самото дружество и отделно въвежда корупционна практика с една банка.

„При предсрочно прекратяване на договор от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), агенцията дължи стойността на всички извършени подобрения, съоръжения и инвестиции, тоест всичко, което те са инвестирали към момента, трябва да бъде погасено в двоен размер”, отбеляза Петков.

По думите му обаче – земеделският министър установява и една много по-порочна и крадлива практика, като след като освобождава компанията за дезинфекция от граничните пунктове, той обогатява една конкретна банка.

„Става въпрос за една белгийска банка. Заплаща се такса 20 лева за обслужването, като в тези пари е таксата от предния порочен договор, фонд работна заплата, обслужването на пункта. Отделно от тези 20 лева обаче, още 10 лева влизат като банкова такса, което означава, че само за това, че банката стои на границата взема 10 лева”, обясни Румен Петков.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички