Дисциплинират здравнонеосигурените


Дисциплинират здравнонеосигурените
Снимка:

5398

Надявам се, че ще успеем да намерим механизъм, който ясно да дава отговор на въпроса какво ще се случва със здравнонеосигурените пациенти и по какъв път те ще влизат обратно в здравната система.

Това каза Пламен Цеков, управител на НЗОК в предаването Неделя 150 на БНР.

Той обясни, че и сега има такава възможност, но тя по никакъв начин не дисциплинира тези, които нямат намерение да се осигуряват здравно.

 По думите му точният брой на здравно неосигурените не е известен и варира между 400 хил. и 1.9 млн. души.

Целта ми е да се види колко точно са хората, които не се осигуряват, каза той.

Цеков посочи, че ще насочи усилията си към дисциплиниране на тези, които не плащат здравни осигуровки.

Например, когато здравнонеосигурени се нуждаят от лечение, сега системата им дава възможност да се включат с една вноска и да ползват осигурителната система, а когато приключат лечението, те отново стават здравнонеосигурени.

Аз бих казал защо, когато едно такова лице не си е плащало здравните осигуровки за минало време, след като напусне лечебното заведение и му е оказана помощ, към него да не бъдат предявени искания за данъчни задължения. Тоест, здравната осигуровка да се тълкува като вид данъчно задължение и то да трупа съответните лихви и съответните данъчни служби да изискват по законовия ред възстановяване на сумите към здравноосигурителната каса,  обясни управителят на Здравната каса.

По думите му може да има и други административни санкции, за да знаят хората, че когато не се осигуряват, срещу тях ще бъдат предприети редица административни мерки. Според него това може да стане със законови промени, които в момента се проучват.

По темата за задълженията на болниците Пламен Цеков обясни, че за него като управител на НЗОК е важно да се знае колко са просрочените задължения на болниците.

В предаването той съобщи, че те са около 74 млн. лева.

Дълговете на болниците не са само от високите цени на лекарствата, тук говорим за комплексни причини, заяви управителят на НЗОК.

Цеков съобщи още, че и в момента текат преговори за намаляване цените на лекарствата. По думите му, вече е постигнато споразумение за намаляване на цените на всички медикаменти, които се поемат от НЗОК.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички