Дянков хвали Нешева и Павлова, иска яснота за бонусите


Дянков хвали Нешева и Павлова, иска яснота за бонусите
Снимка:

701

Като политическа спекула финансовият министър Симеон Дянков определи в ефира на БНТ оставката на Нели Нешева като управител на НЗОК и отстраняването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

По закон НЗОК, както и голяма част от институциите като НОИ, Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура", имат право да раздават бонуси, които да са до 25% от приходите им.

Нели Нешева е раздала много под тази сума. Ако се сравни исторически тя е давала много по-малко. Просто много нашумя темата. За мен Нели Нешева много добре си вършеше работата, но тя стана жертва на популизъм, е мнението на Симеон Дянков.

За бонусите трябва да има повече прозрачност, посочи финансовият министър. Това ще стане с промяна в закона за държавния служител. Трябва да се спре този популизъм и да се приеме този закон за държавния служител.

Според Дянков бонусите по никакъв начин не трябва да са свързани с глобите, които дадена институция събира. Освен това бонусите трябва да се дават само за добре свършена работа и то по преценка на ръководителя. Бонуси трябва да получат само тези, които имат високи оценки, подчерта Дянков.

А иначе Нели Нешева, която е ръководела 4 милярден ресурс и е вземала 1000 лева на месец бонус, според мен е правилно. Как иначе ще стимулираме хората, които са на толкова отговорни постове.

За оставката на Гергана Павлова Дянков каза, че тя също си е вършила добре работата. Според него Павлова също е жертва на този популизъм, на тази суматоха, която се създаде около здравеопазването като цяло. Това, което тя направи като реформи заедно със здравната комисия е, че се децентрализираха аукционите за купуването на лекарства, така че да се правят на ниво болници, с което има по-голям достъп към лекарствата.

Симеон Дянков отрече Гергана Павлова да е работила за Софарма.

Тя търпи критика, че не излезе и не каза от къде е дошла. Гергана Павлова никога не е работила за Софарма, категоричен бе той.

Дянков посочи, че тя е работила за анализаторска фирма, която в последствие е била купена от Софарма, няколко месеца по-късно Павлова напуска фирмата.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички