Дянков: На здравеопазването не му липсват пари, а реформи


Дянков: На здравеопазването не му липсват пари, а реформи
Снимка:

527

Лекарите са недоволни, пациентите са недоволни, аз също съм недоволен. Основаната причина за недоволство не е липсата на пари, а липсата на реформа в сектора.

Това коментира пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

В бюджетно време финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата, отговори Дянков на обвиненията на лекарски и пациентски организации, че е опасен за общественото здраве.

Колкото и пари да се наливат в здравеопазването, без основна реформа, а тя не може да дойде от финансовото министерство, явно няма подобрение. Така че всички сме недоволни и аз съм недоволен, защото 3 млрд. повече сме дали, а резултат няма, посочи министърът. Той показа справка на средствата, които се дават за здраве по време на предишното правителство и по време на управлението на ГЕРБ, включително проектобюджета за 2013 година.

Разликата е огромна – ние сме дали с 2 765,3 млн. лева повече, заяви Симеон Дянков и уточни, че на годишна основа това възлиза на близо 700 млн. лева повече за здравеопазване. Нищо не сме преразпределяли от парите за здравеопазване и това няма как да стане. Парите са много, въпросът е, че организацията в здравеопазването не е добра. Наливаш, наливаш, а качеството е същото, както е било и преди, каза финансовият министър.

Дянков направи сравнение и на парите за пенсиите, давани от Тройната коалиция за периода от юли 2005 до юни 2009 година, и на даваните от ГЕРБ за периода от юли 2009 година до настоящия проектобюджет. Разликата е над 9 млрд. лева, каза Дянков. 9 млрд. лева повече дава ГЕРБ за пенсии, отколкото предишното правителство, повтори той. В социалната сфера това правителство дава много и то в период на световна и европейска икономическа криза, продължи Дянков и отново повтори, че липсват реформи в секторите, които не трябва да дойдат от МФ.

За исканата му оставка, Дянков каза, че те са дежурни през месец ноември – нито аз го забелязвам, нито премиерът го забелязва, заяви той. Отговорът на въпроса не е дайте ни повече пари. Повече пари са дадени, но те не се използват добре, смята Симеон Дянков. Според него, комунистите са показали, че не могат да смятат и в парламента го доказвали често.

Той представи официалните данни на БНБ за фискалния резерв към 31 юли 2009 година, когато ГЕРБ дойде на власт. Тогава фискалният резерв беше 7 710,5 млн. лева, към 30 септември 2012 година – фискалният резерв е 7 171 млн. лева. Разликата е около половин милиарда лева, а не 5 милиарда, както те твърдят, заяви финансовият министър. Освен тези данни, които са парите в БНБ, трябва да се смята и какви неплатени сметки има – те са ни оставили 2 158,5 млн. лева неплатени сметки за Цанков камък, за въртолети, фрегати и т.н., каза той.

На въпрос защо най-затъналата държава Гърция има по-високи пенсии отколкото в България, финансист номер едно каза: Защото те не са имали 40 години комунизъм. Не съм привърженик на идеята за коледни заплати или пенсии. Ако до ноември кумулативно за годината имаме излишък, министър Тотю Младенов може да мисли как да го разпредели, посочи още Дянков.

За Бюджет 2013 – има около 30 допълнителни предложения по бюджета за следващата година, който в четвъртък е на втора бюджетна комисия, като две от предложенията приемаме и ние. Става въпрос за допълнителните 20 милиона към бюджета на МОМН за увеличаване заплатите на учителите. Другото предложение е за 30 милиона за детски градини, като искаме за 4 години да построим още 60 детски градини. Приоритетно това ще бъде в големите градове – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Плевен.

Това ни е третият бюджет и е последователна политика, за да имаме един естествен буфер. Тук няма нищо предизборно, а начин, по който финансовото министерство работи, отговори Дянков на съмненията, че правителството цели да създаде буфер в бюджета, който да използва предизборно догодина.

Човешките съдби се изчисляват с бюджетите, които са дадени, заяви Дянков.

Повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните показват, че е така. На фона на непрекъснати данни за безработица, стачки и протести, няма как повечето хора да се чувстват по-добре. Пенсионерите обаче определено получават повече пари и в здравеопазването има повече пари. Но безработицата е най-големият ни проблем, заключи финансовият министър.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички