Джон Дали подаде оставка


Джон Дали подаде оставка
Снимка:

684

Еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите, малтиецът Джон Дали подаде оставка днес, след като името му фигурира в разследване на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Европейската комисия.

Оставката на Джон Дали влиза в сила незабавно, се уточнява в комюникето на комисията, цитирано от АФП.

ОЛАФ е действала след оплакване от шведската компания Swedish Match, че малтийски бизнесмен се свързал с нея и се похвалил с връзките си с Дали, за да повлияе за приемането на предложение, свързано със закон за тютюневите изделия. Ставало е въпрос да се отмени забрана за внос в ЕС на влажен тютюнев прах, произвеждан от Swedish Match и консумиран в Швеция и Норвегия.

Докладът на ОЛАФ, предоставен вчера на Еврокомисията, разкрива, че малтийският бизнесмен се е опитал да извлече финансова облага в замяна на ходатайство. Споразумение обаче не е било сключено и никакво плащане не е било извършено, се казва още в комюникето.

В разследването ОЛАФ не е открила доказателство, от което да се заключи, че е имало "пряко участие" на Джон Дали, но авторите на доклада отбелязват, че еврокомисарят е бил информиран за действията на малтийския производител.

Джон Дали категорично отхвърли обвиненията в търговия с влияние и обясни решението си да подаде оставка с желанието да защити себе си и Комисията. Временно неговите функции ще изпълнява Марос Сефкович, комисар, отговарящ по административните въпроси. Новият еврокомисар по здравеопазване и защита на потребителите ще бъде отново малтиец.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички