Една трета от българите пушат


Една трета от българите пушат
Снимка:

532

Делът на пушачите сред пълнолетното население на страната възлиза на 34%.

Това показват данните от последното национално представително изследване на НЦИОМ.

Мъжете, хората на възраст между 30 и 59 години и ромите, употребяват тютюневи изделия по-често от останалите.

46% от участвалите в изследването твърдят, че никога не са пушили. Така отговарят предимно жените и най-възрастните респонденти.

Една пета от интервюираните са бивши пушачи. Най-често отказалите се от тютюнопушенето са мъже и хора на възраст между 40 и 49 години.

В момента 43% от активните пушачи поне на декларативно ниво твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. На такова мнение са предимно хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и бедните респонденти.

За 37% от пушачите основание да се откажат от тютюна би било появяването на сериозни здравословни проблеми. Това се отнася в най-голяма степен за жените, за най-възрастните респонденти, за заможните, за жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

17% от пушещите твърдят, че ако решат да се откажат от този навик, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани за употребата на тютюневи изделия, а ще бъде въпрос на техен личен избор. Такава позиция заемат предимно хората на възраст между 40 и 49 години и високообразованите респонденти.

Влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене в закрити обществени места, въведени със Закона за здравето, не е довело до съществено редуциране на броя на пушачите у нас.

3% от интервюираните пушачи посочват, че са отказали цигарите след 1 юни тази година, като най-често това са хора на възраст между 30 и 39 години. Мнозинството от пушачите (74%) твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене.

Една пета от пушачите са намалили количеството изпушвани от тях цигари след 1 юни 2012 г. Това е характерно най-вече за жителите на столицата. 79% от активните пушачи в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито.

Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито. Едва 15% от пушачите твърдят, че не посещават заведения и затова забраната не е проблем за тях.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички