ЕС мисли нова схема за лекарствата за равен достъп


ЕС мисли нова схема за лекарствата за равен достъп
Снимка:

763

За да имат всички в ЕС равен достъп до лекарства, експертна група в Европейския парламент работи над нова схема, по която да се определят цените на медикаментите, съобщава bTV.

Цените на лекарствата в Европа в момента ощетяват пациентите в държавите с по-слаба икономика - това е изводът от анализ на лекарствения пазар в Общността.

Проучване в 15 източноевропейски държави показва, че над 60% от пациентите имат проблеми с достъпа до лекарства заради финансовата криза. Много държави се въздържат да купуват нови медикаменти.

„Това е наш общ проблем. Това не е проблем на България. Това е проблем на Европа и затова трябва заедно да го решим,” обясни президентът на Европейския пациентски форум Андерс Олаусон.

Експерти говорят за нов диференциран подход в ценообразуването - страните с по-слаба икономика да купуват лекарствата на по-ниски цени.

„Не може да се очаква държава като България да заплаща лекарства на цени, на каквито ги купува Испания или Италия,” обясни Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Необходими са и механизми срещу т.нар. паралелна търговия. „Това води до един негативен феномен - за България, Румъния и Гърция. Търговците на едро изнасят лекарствата и предизвикват недоволството на фирмите и недостатъчно снабдяване за българския пазар. Паралелната търговия си върви, а недостигът си остава за сметна на нашите пациенти и на нашата система. Затова трябва да се отвори дискусията за единен пазар за свободно движение на лекарства, а не запазване на тези национални непрозрачни практики и референции,” коментира евродепутатът Антония Първанова.

Анализ на продажбите на 11 нови медикамента в ЕС за последните 5 години показва, че за тях най-много средства са отделили Франция, Дания, Швеция, Испания и Белгия, а най-малко -Литва, България, Полша, Латвия и Естония.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички