Фармацевти: Промените ще доведат до затваряне на аптеки


Фармацевти: Промените ще доведат до затваряне на аптеки
Снимка:

896

Промените в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, няма да доведат до очакваното намаляване на цените на лекарствените продукти.

Това заявяват в своя позиция от Регионалната фармацевтична колегия София–столична.

Според тях, промените ще доведат до затваряне на аптеки, уволнения на фармацевти, влошаване и/или липса на фармацевтичната грижа за пациента.

Промените нямат адекватна икономическа обосновка и биха довели до монополизиране на пазара от верижни структури. Управителният съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична ще използва всички начини, за да представи становището си пред управляващите, пациентите и фармацевтите в страната, заявяват от фармацевтичната колегия.

Според тях, надценката на лекарствените продукти е единственият начин за издръжката на една аптека. Затова и от Регионалната фармацевтична колегия София-столична са отправили въпроси към здравния министър Десислава Атанасова. Те питат кого обслужват предложените промени.

Регионална фармацевтична колегия София-столична е на мнение, че промените биха обслужили интересите на вертикалните икономически структури във фармацията (производител /дистрибутор/ аптеки). Единствено те могат да си позволят да работят с намалените надценки за сметка на увеличаване производствената цена на лекарствата. Това ще доведе до фалит на аптеки, особено в икономически непривлекателни райони, нарушен достъп до лекарства и фармацевтични услуги.

Няма гаранции, че предложеният механизъм ще гарантира трайно и значимо намаляване на цените на лекарствените продукти. Пациентът няма да усети по джоба си "поевтиняването", защото аптеката не формира цена, тъй като тя се определя от производителя. Фармацевтичната колегия пита и как ще оцелеят аптеките.

В момента аптеките в България отпускат всички 100%- реимбурсирани от Националната здравно осигурителна каса лекарства БЕЗ надценка. Тази своя социална дейност, те финансират благодарение на надценките върху останалите лекарствени продукти и Комисията за защита на конкуренцията се произнесе наскоро по този въпрос.

Намаляването на надценките ще намали броя на аптеките, които отпускат такива лекарства. Това и сега е значим проблем, който с приемането на промените ще се задълбочи и броят на общините, в които пациентите са лишени от такава услуга, ще се увеличи. Защо отново Министерството на здравеопазването не се вслушва в мнението на експертите?

Представителите на Български фармацевтичен съюз заявиха на заседание на Висшия съвет по фармация (консултативен орган на министъра на здравеопазването), че трябва да се изработи, обсъди и приеме цялостна, нова политика в областта на ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата. В допълнение, предложеното създаване на Държавна комисия по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти от април 2013г. от МЗ с промени в ЗЛПХМ, налага нуждата от нов модел в тази сфера, заявяват още от фармацевтичната колегия.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички