Хората не искат да се осигуряват, защото са демотивирани


Хората не искат да се осигуряват, защото са демотивирани
Снимка:

11552

Към момента, по данни на Национална агенция за приходите (НАП), неосигурените български граждани са около 2 милиона, от тях 460 хиляди са социално слаби, а 230 хиляди просто не желаят да се осигуряват. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” депутатът от ДПС и председател на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер.

„Законодателят през последните години направи доста опити, при това много неумели, да се справи с проблема за здравно неосигурените. Оказа се, че използването на репресивни средства, на наказание, за да накараме хората да се осигуряват, не дават кой знае какъв резултат. Има 230 хиляди неосигурени, които просто не желаят да се осигуряват. Това са хора, които имат възможности да го правят, много често те са работодатели. Те обаче са демотивирани. Те бяха демотивирани от кражбата, от отклоняването, от пренасочването на близо 2 млрд. лв. от пари за здраве за други неща”, обясни Нигяр Джафер.

По думите й, тези хора задават въпроса „защо с моите осигуровки, с пари от моите осигуровки, които аз съм внесъл целево за здраве, се плаща какво ли не, но когато аз имам нужда, обикновено няма направление, трябва да си заплащам лечението, трябва да доплащам допълнително за диагностика или за медицински изделия”. „Това са действията на предишното правителство, които обезвериха хората и те загубиха доверие в системата”, добави Нигяр Джафер.

„Нашата принципна позиция винаги, в годините, независимо дали сме били опозиция, или в управлението е била, че трябва да има конкуренция между касите. Хората да могат да избират къде да се осигуряват, да се възвърне общественият характер на действащия здравен фонд, защото той в момента е одържавен. Може да се направи, така че пациентът да може да контролира за какво се харчат парите и то ефективно да контролира, а не проформа. Смятаме, че това са част от стъпките, които ще върнат доверието в системата и в здравноосигурителния модел”, каза още Нигяр Джафер.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички