И икономическата комисия застана зад пълната забрана за пушене


И икономическата комисия застана зад пълната забрана за пушене
Снимка:

808

Комисията по икономика в парламента отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места.

Повече от час депутатите от икономическа комисия обсъждаха предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. На дебатите в парламента присъстват над 100 души, включително министрите Десислава Атанасова и Делян Добрев.

Законът ще падне след шест месеца, обяви след края на дебатите председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, цитиран от БГНЕС.

Запитан защо точно след шест месеца, Рагин отговори: "Защото тогава ще имаме ново правителство, което ще се вслуша в гласа на бизнеса".

Острото си възмущение изразиха и други негови колеги, които на въпрос дали през предстоящите шест месеца ще бойкотират закона, отговориха, че това ще бъде колективно решение на браншовата организация, но бяха категорични, че още от утре започват да уволняват хора от персонала.

В целия ЕС няма страна, която да не дава зали за пушачи и за непушачи. Наистина има тотална забрана, но никой не смее да пипа заведенията, коментира Рагин.

Виждате, Франция субсидира този процес с 300 млн. евро всяка година за всеки ресторантьор или собственик на кафене, който си загуби бизнеса, даде пример той.

Никой не си позволява да прави такива резки завои като тук, в такава незапомнена криза, добави Рагин.

А 57% от данъците, които влизат в хазната ни, идват от услугите, припомни той.

По статистически данни българите отделят само 1% от свободното си време за ходене по заведения, а от тях само 0.5% са пушачи. Всъщност, ние искахме отмяна на забраната само за тези 0.5% от хората и тя оставаше в сила за другите 99.5 %, обобщи членът на УС на БХРА и председател на софийския клон Атанас Димитров.

Оттук нататък всичко е в ръцете на регионалните структури. Те ще предприемат съответните дейности, предстои да се решава, добави той. Аз лично не бих призовавал да се нарушава законът, това ще бъде колективно решение. Има хора, които искат гражданско неподчинение, които искат да излизат по пътища, магистрали, мостове, но ще преценим заедно, коментира Димитров.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички