Жена поема здравното министерство


Жена поема здравното министерство
Снимка:

874

Десислава Атанасова, председател на здравната комисия в парламента, е новият министър на здравеопазването в правителството на премиера Бойко Борисов.

Атанасова е четвъртият поред здравен министър за последните три години след д-р Божидар Нанев, проф. Ана-Мария Борисова и д-р Стефан Константинов.

Номинацията й бе обявена след като здравният министър д-р Стефан Константинов е подал оставка на 13 март и в четвъртък тя бе приета от премиера Бойко Борисов.

Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ, каза Атанасова.

Тя заяви, че първото нещо, което ще направи, е да подкрепи създаването на анкетна комисия за лекарствената политика, предложена от опозицията. Това ще е първото видимо нещо, каза тя.

Години наред много министри са се опитвали да правят реформи. Всеки ден нещата стават по-зле, каза Атанасова. Тя заяви, че няма да прави ревизия на работата на министър Константинов.

За цените на лекарствата Атанасова каза, че има конкретни идеи. Според нея не са необходими законодателни промени, а по-скоро ще обърне внимание на подзаконовата нормативна база. В рамките на месец потребителите трябва да усетят намалението на цените на лекарствата, каза Атанасова.

Знам приоритетите на правителството и бих се справила, отбеляза Атанасова. Според нея е редно да се обсъди реформата в спешната помощ.

 Атанасова каза, че е получила поздравление от председателя на БЛС Цветан Райчинов за номинацията й за здравен министър.

На въпрос какво иска премиерът от нея като нов здравен министър, Атанасова отговори: Да има спокойствие в системата, да има доволни пациенти, да има доволни лекари.

Още 2010 година направихме промяна в Закона за здравното осигуряване, с която даваме възможност на изпълнителната власт да договаря цени на лекарствени продукти. Това, че впоследствие наредбите, които са подзаконов нормативен акт, не са го уредили и не са установили волята на законодателя, не е проблем на председател на здравната комисия, в каквото качество съм и в момента, обясни Атанасова и уточни, че това е проблем на министъра, който подписва наредбите.

Ще има промяна в подзаконовата нормативна уредба, очаквайте от мен да я направя, подчерта Атанасова.

Тя посочи, че работи добре с вицепремиера Симеон Дянков, с когото са коментирали много теми и законопроекти.

По темата за НЗОК Атанасова каза, че управителят на НЗОК ще се гласува от Народното събрание в срок до 22 март. Всички партии могат да номинират кандидат за управител.

Десислава познава прекрасно и работата на Здравната каса, на здравното министерство. Знае конфликтите, знае там, където допуснаха слабости, знае уязвимите места. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, но преценихме, че тя може да влезе с летящ старт в министерството и да не се получи загуба на време, заяви премиерът.

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Владее английски, немски и руски език. Омъжена. Народен представител от ГЕРБ в 41-то НС, избрана от Русенски избирателен район.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички