Константинов: Цените на лекарствата могат да паднат


Константинов: Цените на лекарствата могат да паднат
Снимка:

5564

"При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино." Това потвърди здравният министър д-р Стефан Константинов пред Дарик.

Според него обаче въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.

"Трябва да започне договаряне НЗОК да е активен участник на пазара и да каже: ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки", обясни здравният министър. Той подчерта, че вчера е разпоредил пълна ревизия на работата по лекарствената политика. 

Според него се оказва, че в условия на криза, когато много бизнеси се свиват - в бизнеса с лекарствата нещата процъфтяват. "И след като процъфтяват, е редно тези производители да се извикат и да кажем, че сега трябва производителите да направят отстъпки и цените да ги сведем надолу. Още в понеделник ще поканя представителите за България на фармацевтичните фирми в Министерството на здравеопазването, за да дадат по-ниски цени", подчерта Константинов.

През седмицата той описа три начина за намаляването на цените на лекарствата. По думите му възможностите са силово налагане на производителите на по-ниски цени, намаляване на ДДС за лекарствата или въвеждане на електронни рецепти и свързване на всички аптеки с НАП, за да се следят оборотите.

В предаването "Седмицата" Константинов подробно обясни и механизма за ценообразуване на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. Неин председател е представител на Министерството на финансите, а сред членовете има представители на здравното министерство, съсловните организации и лекарския съюз. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип, допълни той.

Константинов посочи, че върху крайните цени влияе и факторът големина на местния пазар. Причина за разликите в цените с други страни пък са и различните ставки по ДДС върху лекарствата. България попада в групата на страните от ЕС с най-висок такъв данък.

До две седмици министър Стефан Константинов трябва да подготви и представи задълбочен анализ на това как се формират цените на лекарствата у нас и как могат да бъдат намалени. Това решиха преди дни депутатите от здравната комисия в парламента, където се проведе изслушване по темата. Депутати от опозицията поискаха от здравното министерство прост и разбираем механизъм за цените на лекарствата.

По време на обсъждането министър Константинов заяви, че не е получил предложение как производителите да намалят цените си или как да се преборят монополите в бранша. На дискусията стана ясно, че цените на лекарствата у нас се формират с поредица от надценки, като търговците на едро оскъпяват лекарствата с от 6% до 10%, а търговците на дребно - средно с 20%, а към това се добавя и ДДС.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички