Край на атрактивните опаковки и овкусители на цигарите


Край на атрактивните опаковки и овкусители на цигарите
Снимка:

1012

Нови предложения относно производството, представянето и продажбата на тютюневите изделия прие днес Европейската комисия.

Брюксел предвижда забрана на цигарите, тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия, които са с характерен вкус, и задължително използване върху цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари на предупреждения относно здравето под формата на големи снимки.

Урежда се също така трансграничната продажба по интернет и се предвиждат технически елементи за борба с незаконната търговия, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Освен това се предлагат мерки за изделията, за които до момента нямаше специална уредба, като електронните цигари и растителните изделия за пушене.

Цифрите са достатъчно красноречиви: тютюнът убива половината от своите потребители и лесно води до пристрастяване. Тъй като 70% от пушачите пропушват, преди да са навършили 18 години, стремежът на предложението, което представяме днес, е да направи по-малко привлекателни тютюневите изделия и употребата на тютюн и по този начин да намали стимулите, които подтикват младите хора към тютюнопушене, коментира комисарят Тонио Борг, който отговаря за здравето и политиката за потребителите

Потребителите не бива да бъдат заблуждавани: тютюневите изделия трябва да изглеждат като тютюневи изделия и да имат вкус на такива. С това предложение гарантираме, че атрактивните опаковки и овкусителите не се използват като маркетингова стратегия, добави той.

Ето и основните елементи на предложението:

Етикетиране и опаковка: Върху всяка опаковка цигари или тютюн за ръчно свиване на цигари трябва да има комбинирано предупреждение от снимка и текст, което покрива 75% от лицевата и опаковата страна на опаковката; върху опаковката не може да има рекламни елементи. Сега предоставяната информация за катрана, никотина и въглеродния оксид, за която се счита, че е подвеждаща, се замества с информационно съобщение отстрани на опаковката, че тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак. Държавите членки имат правото да въвеждат опростени опаковки, ако това е надлежно обосновано.

Съставки: Ще бъде въведен електронен формат за уведомяване за съставките и емисиите. В предложението се предвижда забрана на цигарите, тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия с характерен вкус, както и на изделията с повишена токсичност и повишена опасност от пристрастяване.

Бездимни тютюневи изделия: Забраната върху тютюневите изделия за орална употреба (т.нар. снус) остава, като изключение от нея съществува за Швеция. Всички бездимни тютюневи изделия трябва да бъдат обозначени с предупреждения относно здравето върху главните повърхности на опаковката, а изделия с характерен вкус не могат да се продават. За нови категории тютюневи изделия трябва да се уведомява предварително.

Разширяване на обхвата на директивата: Изделията със съдържание на никотин (напр. електронните цигари), което не надвишава определена граница, могат да бъдат пускани на пазара, но трябва да бъдат обозначени с предупреждения относно здравето. Изделия със съдържание на никотин над определената граница се допускат само ако са разрешени като лекарствени продукти, например никотинозаместващи терапии. Растителните цигари ще трябва да бъдат обозначавани с предупреждения относно здравето.

Трансгранични продажби от разстояние: Предвижда се търговците на дребно, работещи по интернет, да уведомяват за своята дейност и да се въведе механизъм за проверка на възрастта с цел да се гарантира, че не се продават тютюневи изделия на деца и юноши.

Незаконна търговия: Предвижда се въвеждането на система за следене и обратно проследяване на изделията и на защитни елементи (напр. холограми) с цел да се гарантира, че в ЕС се продават само изделия, които отговарят на изискванията на директивата.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички