КЗК: Нямаме заключения за лекарствен монопол


КЗК: Нямаме заключения за лекарствен монопол
Снимка:

528

Имаме получен сигнал за съмнение за монопол и нелоялна конкуренция при ценообразуването на лекарствата, но трудно върви комуникацията при снабдяване с доказателства, които да ни позволят да се произнесем и сме още на етап предварителна проверка.

Това заяви председателят на КЗК Петко Николов по време на участието му в заседанието на икономическата комисия в НС, на която бе гласуван годишният доклад на комисията за 2011 г., предаде БГНЕС.

Вероятно ще следва секторен анализ в тази посока, добави Николов.

На въпрос на депутата от СК Иван Иванов докъде е стигнала проверката по отношение на злоупотреба с монополно положение при доставката и дистрибуцията на авиационно гориво от "Лукойл", Николов каза, че няма установени нарушения на този етап и проверката продължава.

През 2011 г. Комисията за защита на конкуренцията е образувала общо 1475 производства, от които 1250 по Закона за обществените поръчки (ЗОП), 9 по Закона за концесиите и 216 по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), се казва в годишния доклад на КЗК за 2011 г.

КЗК установи силен ръст на нетната цена на горивата на дребно, както и паралелно движение на цените на различните участници.

По отношение на пазара за реализация на горива на дребно, комисията е установила, че пазарът е с олигополна структура, и че съществува ценови паралелизъм в поведението (почти пълно сходство на цените и еднакъв тренд на изменение на цената в изследвания период 2009 – 02.2011 г.) на основните участници.

Първите четири дружества имат над 60% пазарен дял за периода 2009 – 2010 г. Трябва да бъде отбелязано обаче, че олигополното ценообразуване (или безмълвно координиране) не е непременно свързано с липса на ефективна конкуренция, се казва в отчета на КЗК за 2011 г.

Общият размер на наложените от КЗК санкции и глоби през отчетния период се е увеличил спрямо предходната година, когато е бил 4 856 991 лева.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички