Лекари: Парите за здраве в България са много малко


Лекари: Парите за здраве в България са много малко
Снимка:

636

Хората отделят повече средства за здравеопазване, отколкото държавата дава за тях.

Това коментира по БНР зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов.

Парите за здраве в България са много малко. Процентът, който се отделя за здравеопазване от БВП е един от най-ниските в ЕС. Тази година този процент е 4,1, каза зам.-председателят на БЛС. Действително заслугата за това здравеопазването да е качествено е изключително само на медицинските специалисти и на лекарите.

Д-р Йорданов коментира бюджета за здравеопазване за 2012 година с думите нищо ново под слънцето. Отново здравеопазването не е приоритет, силовите министерства са приоритет. За съжаление здравното министерство и финансирането на здравеопазването чрез НЗОК също не е приоритет.

Тези 163 млн. повече, които се говори, че ще бъдат дадени на касата, фактически не са никакво увеличение, обясни той.

100 млн. трябваше касата да преведе на Министерство на здравеопазването за финансиране на различни дейности, тъй като Конституционния съд (КС) взе едно решение, че не трябва да се превеждат и са само за здравно осигурените българи, тези пари тази година остават в касата – ето ви ги 100-те милиона.

Другите 50 милиона са тези, които от тази година останаха, защото решението на КС беше в началото на юни месец, т.е. горе-долу в средата на годината, които не се знае къде отидоха и които са явно 50 милиона, с които ще се увеличат още парите за здравеопазване.

Д-р Йорданов заяви също, с тези пари, които остават в касата, МЗ прехвърля на касата дейности, които са функции на министерството. Например – закупуването на ваксини. Прехвърля се финансирането на реанимациите, прехвърлят се ин витро процедурите към касата. Така че фактически се прехвърлят дейности, които ще надхвърлят парите, които остават в касата.

Според Йорданов така се получава едно недофинансиране. Дефицит едва ли би могло да се достигне, защото не се увеличават парите за дейност, т.е. това, което работят лекарите остава на същото ниво. Д-р Йорданов повтори, че благодарение на българския лекар здравеопазването все още отговаря на нуждите на нашите граждани.

Другото, което се предлага, е около 50 млн. да бъдат дадени за скъпоструващи медицински консумативи, тези пари ще бъдат пръснати отново не за дейност.

 Националния съвет на БЛС взе решение след 10 дни има събор, на който ще се вземе окончателно решение за финансирането на здравеопазването и за новия рамков договор за 2013, каза зам.-председателят на БЛС. Той бе категоричен, че различията не са изгладени.

Методиката, която предлага НЗОК за бюджетиране на здравеопазването следващата година, ние категорично не сме съгласни с нея. Преговорите не доведоха до никакъв резултат. Ние ще изчакаме и окончателните разчети. След това се надявам да продължим и преговорите, каза още д-р Йорданов.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички