Лекарства с 400% завишени цени констатира Сметната палата


Лекарства с 400% завишени цени констатира Сметната палата
Снимка:

603

Има медикаменти с многократно завишени цени, включително и с между 300 и 400 процента.

Това каза здравният министър Десислава Атанасова, като се позова на данни от доклада на Сметната палата, предаде БГНЕС.

Вчера министър Атанасова е получила доклада на Сметната палата за направената проверка за политиката на министерството и на Националната здравноосигурителна каса, свързан с цените на лекарствените продукти.

Докладът е от близо 300 страници и от вчера започна да тече двуседмичният срок, в рамките, на който 12-те души, които са получили доклада, могат да направят възражения, бележки или да го приемат. Докладът със сигурност е изпратен на всички здравни министри и директори на Здравната каса във фиксирания период 2008 – 2012 година.

В документа се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, която е довела до увеличаване на цените на медикаментите, които бяха прехвърлени от здравно министерство към НЗОК, обясни още Десислава Атанасова.

Здравният министър отказа да коментира в детайли колко точно би могъл да се увеличи бюджета за здравеопазване за следващата година, тъй като все още не е приключила бюджетната процедура. Всички министерства правят искания за повишаване на бюджета и за повишаване на заплатите на служителите си, коментира Атанасова.

Тя съобщи, че са проведени разговори с фирма "Сандоз", представител на австрийската компания, която през пролетта на тази година преустанови доставките за много европейски страни на определени лекарства за онкологични заболявания. Очаква се да започнат доставките за България на липсващите медикаменти, като според министър Атанасова в рамките на следващата седмица ще бъде нормализиран процесът. 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички