Лекарствата за ветераните – с пари от бюджета


Лекарствата за ветераните – с пари от бюджета
Снимка:

487

Намерихме решение по отпускането на лекарства за ветераните от воините. Лекарствата им ще бъдат доставени в аптеките, отпускането им ще бъде отчитано в НЗОК, а касата ще получи парите за тях чрез целево финансиране от Агенция за социално подпомагане чрез бюджета.

Това заяви здравният министър Десислава Атанасова след срещата при президента по проблема. Това означава, че режимът на безплатно отпускане на лекарства при тях не се променя, а само пътят на финансиране.

Днес на среща при президента бяха представители на всички институции, които отговарят за начина на прилагане на Наредбата за отпускане на лекарства на ветераните от воините, както и за правилника за прилагането й, информира БГНЕС.

Редът, по който планират да стане това ще бъде може би чрез споразумение между Агенцията за социално подпомагане и здравната каса чрез държавния бюджет с трансфер към НЗОК и осигуряване на целевите средства за покриване на тези разходи, уточни министър Атанасова. Процедурата ще става съгласно списък, утвърден от Десислава Атанасова. Промяната ще стане вероятно бързо, за кратък срок от две седмици, докато се подготвят нормативните документи.

Не е решен все още начинът на отпускане на лекарства за военноинвалидите, но те са убедени, че решението при тях ще бъде подобно на решението за ветераните от воините. Техен представител на срещата бе Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Атанас Илев, председател на възпитаниците на военните на Негово величество училища, изрази благодарност към президента за неговата бърза намеса и сподели, че напрежението около проблема е било изключително високо сред неговите колеги и приятели. Благодарност към държавния глава изрази и д-р Тодор Анастасов, председател на Съюза на ветераните от воините, който изрази задоволство, че възрастните ветерани няма да губят време в разкарване по институции, за да получат необходимите им лекарства.

Десислава Атанасова коментира още, че засега няма еднозначен отговор какво, как и с колко има възможност да се намали ДДС на лекарствата.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички