МОН резервирани към предложеното от експерти за новата учебната програма


МОН резервирани към предложеното от експерти за новата учебната програма
Снимка:

13449

Между експертните екипи на министерствата на образованието и на здравеопазването, вече тече дискусия по въпроса с новата наредба с изискванията за учебната програма, след като разбрахме, че от МОН имат резерви по отношение на предложеното от експертите. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от Агенция „Фокус”.

„Ние трябва да се грижим максимално за здравето на децата и да съобразяваме учебния процес с тяхната възможност и психологично, и физиологично да понесат това натоварване. МОН ще кажат своите съображения по отношение на това в колко часа могат да бъдат събрани обемите материали, но аз ще отстоявам докрай становището на експертите, че трябва да щадим нашите ученици и особено по-малките до 7-8 клас. За горен курс би могло да се коригира. Тази дискусия е отворена. Но крайното решение ще бъде взето, след като чуем съображенията на експерти на МОН”, обясни министър Андреева.

Тя добави, че здравната вноска за следващата година ще остане същата. Министър Андреева посочи, че ще има по-строг контрол не само в лагерите, но и в детските градини и училищата. „Това е работа на РЗИ, те и в момента я осъществяват. Здравето на децата е приоритет”, добави министърът. Тя не отговори на въпроса дали ще бъдат загубени пари по кампанията „Спри и се прегледай” и добави, че отговорът е ясен, „след като 4 години нищо не са правили и са оставили на този екип на Министерството на здравеопазването за 5 месеца да прегледа 400 хил. пациента”.

Относно Наредба 49 от 2010 година, в която ако пациентът предсрочно напусне болницата, след това трябва да си плати свободно дните, които е престоял, министър Таня Андреева каза, че трябва да се намери балансът между правата и интереса на пациентите и правата и интереса на лекарите и болниците още повече като болниците са търговски дружества и основният им начин на финансиране е приходът от дейност, който се плаща от НЗОК.

НЗОК е в договорни отношения с търговските дружества и има изисквания, които трябва да се покрият, за да плати дейността. Така че оттук нататък тази наредба е отново на масата. Ще седнем със съсловни, пациентски организации, с НЗОК, за да обсъждаме по какъв начин да бъде защитен интересът и на пациентите, и на лечебните заведения. Ако има един слаб момент в наредбата, много вероятно е да има и други такива. Трябва наредбата да бъде направена, както трябва. Не мога да се ангажирам със срок”, каза още министър Андреева.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички