Национален бунт срещу забраната за пушене


Национален бунт срещу забраната за пушене
Снимка:

628

Национален протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения, ще се проведе днес, 22 ноември, съобщиха организаторите.

В София протестът ще се състои на площад "Народно събрание" между 15.30 и 18.00 ч.

Под мотото "Бунтът на масите" собственици и клиенти на заведения ще изразят несъгласието си с въведената от 1 юни т.г. забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места.

Протести ще има и в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Празни маси, самотно стоящи на площада, ще символизират ситуацията в ресторантьорския сектор, който е в колапс след въведената забрана.

Срив в оборотите беше отчетен още в летния сезон, а с настъпването на есенно-зимното застудяване приходите на някои места спаднаха с 90%. На карта е поставено съществуването на хиляди заведения – особено на по-малките, а хиляди хора ежедневно губят работните си места, констатират от бранша.

На първо място искаме да бъде отбелязано, че нашият протест не може да се приеме като защита на употребата на тютюн. Нашият протест не е политически и не цели промяна в политическото статукво. Всеки опит да бъде използван като такъв, ще се счита за провокация. Нашите искания са чисто икономически. Касаят направените от нас инвестиции, разходи, взетите кредити и невъзможността де факто да извършваме стопанска дейност, заявяват протестиращите.

 В опита да се задържат клиентите в заведенията, след налагането на забрана, се налага да правим нови инвестиции в ограждения, преструктуриране на площите, закупуване на външни отоплителни уреди, заплащане на тротоарно право и други разходи, които са непосилни в този момент за болшинството от заведенията в България. От 4 години браншът работи на ръба на финансовото оцеляване, алармират протестиращите.

 Смятаме, че единствено собственикът на заведението трябва да определя дали да се пуши или не в неговото заведение, продължават от там.

Статистиката по целият свят показва, че над 68% от населението не одобрява тази забрана, което я превръща в антидемократична. Неравното третиране на пушачите и ограничаване на достъпа им до обществени места.

Създаването на социално разделение и насаждането на нетърпимост и омраза. Групата на пушачите е заклеймена, вменява и се, че трябва да промени поведението си или да бъде изключена от "правилното" общество.

Създаването на огромна враждебност между приятели, съседи и членове на семейството. Насърчаване мисленето в посока, че правителството може и трябва да се намеси, за да спре едни хора да правят това, което лично одобряват, което при действащите досега разпоредби за обособяване на места за пушене и такива без цигарен дим не съществуваше като проблем.

Не отчитане на националния манталитет, обичаи и начин на живот на българското население, конкретните национални климатични и културни особености, вкл. големият процент от населението, употребяващо тютюневи изделия, заявяват гражданите.

Промяната провокира създаването на изключително благотворна среда за корупция и нелоялна конкуренция, защото държавата не е в състояние да гарантира 100% спазване на приетия закон от всички.

 Само в пет държави от ЕС (Ирландия, Обединеното кралство, Гърция, Испания и Унгария) има наложена стриктна забрана за употреба на тютюневи изделия на закрити обществени места. Три от страните (Унгария, Гърция, Испания) вече са предприели стъпки за нейната отмяна, поради установените икономически и социални вреди, отбелязват организаторите на протеста.

Либерализация на първоначално въведената тотална забрана на тютюнопушенето въведе и Хърватска, след като оцени ефектите от забраната като икономически негативни. В края на 2011 г. Холандия също смекчи режима.

Уверени сме, че борбата с тютюнопушенето, трябва да се води с просветителски (образование, разяснение, убеждаване), а не с репресивни средства.Пример за това е най-висок процент на смъртност вследствие дихателни заболявания във Великобритания и Ирландия, където забраната е най-радикална и е въведена най-отдавна. Стресът и липсата на перспектива са най-вредни за нацията, алармират още протестиращите.

Протестиращите настояват за изготвяне на икономическа оценка на въздействието на въведената рестриктивна мярка и получаване на компенсации от държавата за пропуснати ползи и понесени загуби от приемането на този закон, както и спешно регламентиране на възможност за обособяване на заведения (или части от заведения) за обществено хранене и развлечения, достъпни за пушачи.

Въпреки масовото недоволство на ресторантьорския и развлекателен бранш, разследване на Expert.bg показа, че забраната масово не се спазва

Необходим ли е тогава подобен протест? Одобрявате ли забраната или трябва да падне?

 

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички