Над 106 лекарства са със свалени цени


Над 106 лекарства са със свалени цени
Снимка:

510

На над 106 медикамента са свалени цените, най-вече в онкологията, тъй като те са най-скъпи.

Това каза пред Дарик радио изпълнителният директор на НЗОК Пламен Цеков.

НЗОК вече може да договаря цените, които заплаща от бюджета на касата. Досега касата нямаше реална възможност да прави това. За някои продукти вече НЗОК работи и ги договаря. Над 2000 медикамента общо плаща НЗОК, за около 10% са договорени цените вече, добави Цеков.

Той каза, че НЗОК ще плаща по-малко тази година за определени лекарствени продукти. НЗОК няма отказ на доставка, на какъвто и да е медикамент. Няма индикации за изчезване на лекарства от пазара заради по-ниски цени.

Убеден съм, че трябва да има не демонополизация, а допълнителни здравноосигурителни фондове, които да помагат на пакета, който плаща НЗОК. Аз съм за по-либерален модел на здравно осигуряване от този на здравния министър, посочи директорът на здравната каса.

И сега българинът плаща допълнително за здравни услуги под различни форми. Това е между 200 и 800 млн. годишно допълнително излизат от джоба на българина, каза Цеков.

За плащането на екип той повтори, че е за това то да отпадне, тъй като тази практика е порочна и не е прозрачна.

Изборът на екип не трябва да бъде правило, а изключение. Когато бях народен представител мнението ми беше, че когато няма ясен регламент, той трябва да бъде премахнат. Ако нещата са строго регламентирани, ясни и прозрачни, нека да остане изборът на екип, каза Цеков.

Той информира, че към момента здравно неосигурените са 1 900 000, от които 700 000 са трайно неосигурени българи, които не живеят в България, но имат българско гражданство.

По отношение на профилактиката, директорът на здравната каса заяви, че фамилните лекари полагат в момента неимоверни усилия да реализират профилактичната програма.

Сблъскваме се със здравната култура на българина, който се сеща, че е болен, едва когато настъпи събитието. Профилактичните прегледи е хубаво да се признават от Инспекцията по труда, за да може всички работещи българи да се явяват при личните си лекари за профилактичните прегледи. Остана да разговаряме за това с министър Тотю Младенов. На Запад глобяват този, който не се грижи за здравето си, обясни Пламен Цеков.

По темата за дълговете на болниците, той каза, че хубавото на тези дългове е, че само 70 млн. са просрочени, през 2009 г. са били просрочени близо 298 млн.

НЗОК издължава всичко редовно, което дължи. За 2011 г. всичко е изплатено на болниците с малки изключения в инвазивните кардиологии, отбеляза Цеков.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички