Намалените средства обричат на фалит селските лекари


Намалените средства обричат на фалит селските лекари
Снимка:

571

Намалените средства обричат на фалит селските лекари. Парите за неблагоприятните практики ще затворят още медицински кабинети по селата, а населението може да остане без медицинска помощ, съобщава БГНЕС.

Вече 12 години д-р Димитър Петров лекува населението на търговищкото село Дралфа и още осем села. С течение на времето практиката му се увеличила, защото лекарите, които работили в съседство напуснали. Така той остава сам в район, където повечето от хората са здравно неосигурени, но редовно търсят медицинска помощ.

Той пътува между селата и поддържа медицински персонал от трима души. Наред с това Здравната каса реши да намали средствата за т. нар. неблагоприятни практики с 60%. До сега парите били използвани строго целево – за наем на кабинети, за горива, за консумативи, дори и за дърва, с които да се топлят през студените месеци.

В пациентската му листа има вписани около 2300 души, като броят на хората с непрекъснати здравно осигурителни права непрекъснато намалява и към днешна дата наближава 1200.

Огромният процент (52%) здравно неосигурени влошава значително бюджета на практиката. Финансирането, което получавам за неблагоприятни условия, използвам строго целево.

Парите, които получавах за неблагоприятни условия, за обслужване на пациентите от трите различни практики, бяха 1370 лв. и едва покриваха разходите по различните пера, а моят труд като лекар и управител на практиката остава без възнаграждение, коментира още докторът.

Той апелира към НЗОК, който определя необходимостта от тези средства, да покаже, кое обстоятелство е довело до "подобряването" на условията на работа и живот в този район.

Междувременно ново проучване показа, че 71% от лекарите в България са неудовлетворени професионално и 69% не се чувстват защитени от съсловната си организация.

Изследването е проведено сред 720 лекари от 94 населени места от страната през февруари-март тази година.

На въпроса "Доколко сте доволни от следните аспекти от Вашата дейност като лекар?", 60% от лекарите са изразили неудовлетвореност от заплатата, която получават.

Над 50% са и недоволните от възможностите за допълнителни приходи. По-положителна е само оценката, която лекарите дават на сигурността на работното място.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички