Неясни регламенти разклащат пазара на лекарствата


Неясни регламенти разклащат пазара на лекарствата
Снимка:

726

Българският фармацевтичния пазар е дестабилизиран заради заради несъвършенства в регламента за финансирането на лекарствените продукти.

Това е един от изводите в доклада на временната анкетна комисия в парламента, който беше одобрен днес на заседанието на комисията.

В резултат на случващото се на фармацевтичния пазар пък се стигна до увеличение на цените, особено в един много чувствителен сектор на здравеопазването – онкологията, както и до липсата на животоспасяващи лекарствени продукти, които влизат в терапевтични схеми за злокачествени заболявания, смятат експертите, изготвили доклада.

Според тях нестабилността на законодателството и несъвършенствата на нормативната регулация, създават непредсказуема бизнес среда и дори "набиране на скорост" на сивите икономически практики. Откъслечните промени създават и възможност за манипулации на пазара.

"Необходимо е създаване на система за систематичен контрол на цените на лекарствата и стойност на фармацевтичния пазар по отделни лекарствени продукти, както да се създадат ясни правила за провеждане на търгове за лекарствени продукти в лечебните заведения", смятат експертите.

Те препоръчват създаването на нови държавни структури, които имат предмет на дейност ценообразуване, да бъде обвързано с прозрачни законодателни правила.

В доклада се анализира ефектът от прехвърлянето в началото на 2011 година от здравното министерство към НЗОК на заплащането на лекарствата за пациенти със злокачествени заболявания, с инфекциозни заболявания, с редки заболявания, на пациенти след трансплантация на тъкани и органи и на пациенти с бъбречна недостатъчност на диализно лечение. Установява се, че заради това, че при прехвърлянето НЗОК не разполага с подзаконова база за договаряне на отстъпки с компаниите, рязко се повишават цените на някои лекарствени продукти, които се заплащат с публичен ресурс. За 19 от продуктите, за които има данни има рязко повишение на цените, което варира от 4% до 430%.

Анализират се и последствията от прехвърлянето на тръжните процедури за някои лекарства и медицински изделия от МЗ към лечебните заведения, включително и тези предназначени за пациенти на хемодиализа и лекарствената терапия на пациенти с онкологични заболявания.

Това като цяло се оценява като положително решение, но все пак се установява, че след прехвърлянето от 67 лекарства, за които са постигнати цени под референтните, 35 са закупени на цени по-високи от цените, на които е купувало здравно министерство. Процедурата на прехвърляне на продуктите създаде известни сътресения във финансовите взаимоотношения между лечебните заведения и НЗОК.

Тези проблеми произтичат от факта, че след предприемането на административни и законодателни промени НЗОК договори с фармацевтичните компании отстъпки от цените и те се оказаха по-ниски от търговите цени, договорени от лечебните заведения по реда на ЗОП, уточняват експертите.

Като цяло липсва глобална визия в лекарствената политика, заключват те.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички