От 15 декември заведенията пускат пушачите


От 15 декември заведенията пускат пушачите
Снимка:

591

В България да се върне подходът със зали на пушачи и непушачи и да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места.

За това настоя днес на среща с депутати от КБ и ДПС председателят на ресторантьорската и хотелиерска асоциация Благой Рагин

От 15 декември т.г. пускаме пушенето в нашите заведения, припомни той.

Ако законодателите не се вслушат в нашите аргументи и не върнат старото положение, при което имаше отделни зали в заведенията за пушачи и непушачи, ще позволим пушенето до края на годината, за да се види разликата в оборота, когато спазваме забраната и когато не се съобразяваме с нея, каза той.

За този де факто бойкот на Закона за здравето собствениците на тези кафенета и ресторанти ще си плащат глобите.

Според Рагин засега ситуацията с падането на тоталната забрана за пушене на обществени места е 50% на 50% успяла или неуспяла.

Властта поддава на натиска

Наистина ще има отделни помещения за пушене, така че да бъдат запазени всички права на непушачите, каза в НС депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не политизираме въпроса, добави той.

В икономическа комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще коментираме конкретни предложения с колегите от всички партии.

Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш, призна депутатът.

Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна, е неговото мнение. Предстои дебат, каза той.

В момента в икономическа комисия ще разглеждаме отрасловия закон – за туризма. Ресторантьори и хотелиерство са най-ударени от тези забрани и ако там намерим консенсусни текстове, ще бъдат гласувани, обобщи Червенкондев.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички