Откриха хапче против СПИН


Откриха хапче против СПИН
Снимка:

2265

Щатската агенция по храни и лекарства (FDA) даде вчера зелена светлина на медикамент, който може да намали драстично риска от зараза със СПИН, обявиха световните информационни агенции.

Малкото синьо хапче Truvada се приема един път на ден и според кличничните изследвания, снижава опасността от пренасяне на вируса със 75%.

Активисти за борба със страшното заболяване приветстваха откритието като обещание да се сложи край на разпространението на СПИН. Според други обаче, Truvada може да окаже обратния ефект, като окуражи двойките да не взимат допълнителни предпазни мерки.

„Днешният ден маркира една катастрофа в борбата срещу спин в Америка” – заяви пред медиите Майкъл Уейнщейн, президент на фондация AIDS Healthcare.

„След пет години, като хвърлим поглед назад, ще открием, че броят на инфектираните се е увеличил, а не намалял” – пророркува той.

Truvada е продукт на калифорнийската фармацевтична компания Gilead Sciences.

От FDA изискват преди да получи рецепта, пациентът да си направи тест, за да е сигурно, че не е вече заразен. Наистина, хапчето носи ползи и на инфектираните, като комбинирано с други лекарства, забавя развитието на болестта. Ако се поема единствено Truvada обаче, вирусите може да станат резистентни и да затруднят терапията.

И друга лоша новина: цената на новия медикамент е плашеща. Едногодишен запас излиза 13 900 долара, и разходът не се покрива от стандартната медицинска застраховка.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички