Пациентски организации: ДДС върху лекарствата да отпадне


Пациентски организации: ДДС върху лекарствата да отпадне
Снимка:

9775

Пациентските организации поискаха да отпадне ДДС върху лекарствата у нас. Според тях така от бюджета на Здравната каса ще бъдат спестени около 100 милиона лева, които могат да отидат за скъпоструващи лекарства за онкоболните.

На всеки 6 месеца онкоболните трябва да преминават през редица комисии и изследвания, за да могат да си осигурят животоподдържащи лекарства за следващото шестмесечие. Заради тромавата процедура и административните пречки, често пациенти плащат сами лекарствата си.

Подобен е случаят на Диана Борлакова - в края на миналата година се налага да смени лечението си. Предписан й е препарат, който е регистриран, но все още не е в наличност.

„Имах пълното уверение на моята лекарка, че процедурата е задвижена, че всичко е въпрос на 1 месец, така че мога да започна лечението си и след това да го продължа за сметка на държавата. До този момент това не се е случило, това е вече 6-ти месец”, казва жената.

Освен намаляване на административните пречки пред онкоболните, пациентските организации настояват при актуализацията на бюджета да бъде премахнат ДДС за медикаментите, плащани от Здравната каса.

„Ние като най-бедна държава в ЕС плащаме най-високото ДДС - 20%. Само ако това се реши, ще бъдат облекчени бюджетите на милиони български граждани, които всеки месец трябва да си закупуват лекарства”, смята Станимир Хасърджиев.

Очакваните разходи за противоракови медикаменти през тази година са 150 милиона лева - с 10 милиона лева повече от заделените за 2011-а. Броят на лекуваните пациенти обаче е нараснал с над 3000 души, което на практика значи, че парите за лечение няма да стигнат.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички