Повечето българи са против забрана на пушенето в заведенията


Повечето българи са против забрана на пушенето в заведенията
Снимка:

590

56% от хората в страната не подкрепят въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията, смятат настоящите ограничения за достатъчни или че забраната трябва да важи само в заведения, в които се сервира храна.

Това сочат резултатите от национално представително изследване, проведено в периода 20 – 24 януари 2012 г. от агенция за маркетингови изследвания „Ноема“.

В допитването са включени 1500 човека на възраст над 18 години, равен брой пушачи и непушачи от различни области и типове населени места в страната.

Телефонното проучване е направено по повод планираното въвеждане на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Данните от проучването сочат, че 77% от запитаните са на мнение, че въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията ще се отрази негативно на ХоРеКа сектора и на собствениците на заведения. Интересен е фактът, че тази теза се подкрепя от близо 70% от непушачите и от 86% от пушачите.

Резултатите от допитването също показват, че близо 93% от хората са запознати с действащите в момента ограничения. Най-висок дял сред респондентите, които не знаят за тях са младите до 35 години, а сред тези, които знаят, но нямат представа от самите ограничения – тези над 45 години, което е обяснимо от гледна точка на това, че рядко посещават заведения.

77% от запитаните смятат, че като цяло сега действащите ограничения се спазват. Това мнение споделят и 71% от непушачите, участвали в проучването, както и 79% от хората, които често посещават заведения. Според 79% от хората пълната забрана, обаче няма да се спазва навсякъде или ще бъде прилагана само на някои места. Интересен е факта, че над 70% от непушачите също подкрепят тази теза .

Провеждането на проучването бе провокирано от актуалната в момента дискусия за въвеждане на пълна забрана за пушене в заведенията и промяна на Закона за здравето, който през 2010 г. постави изисквания за обособяване на отделни помещения за пушене, които да са оборудвани със съответна вентилация. В момента тече дебат, в който собственици на заведения смятат, че направените от тях реконструкции и инвестиции в унисон със Закона за здравето и наредбата към него от 2010 г., биха били ненужни, ако пълната забрана влезе в сила от 1ви юни 2012 г.

„Като цяло, впечатлението при провеждането на теренната работа е, че темата е силно интригуваща за респондентите. Общото мнение на пушачите е, че дори и да се въведе пълна забрана, това няма да ги откаже и те ще продължат да пушат“, коментира проучването Дивил Кулев, развитие изследвания и анализи в „Ноема“.

 Вие за или против пушенето в заведения сте?

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички