Пушачи и ресторантьори в защита на дима


Пушачи и ресторантьори в защита на дима
Снимка:

885

Около 2500 души протестират на площада пред парламента с искания за равни права на пушачите и непушачите под надслов "Бунтът на масите", съобщи Фокус.

Редица обществени личности, между които Андрей Слабаков, Джоко Росич, Любен Чаталов и др., подкрепиха протеста за отмяна на пълната забрана на тютюнопушенето.

Протестиращи направиха импровизирано кафене, на което поставиха маси със столове и надписи: "Фалирал". Много от тях носят и други призиви: "Забраната не отказва, а увеличава пушачите"; "Запазете правото на свободен избор".; "Искаме правата си". и др., коментира БГНЕС.

В центъра на импровизираното кафене има оградена кошара с телени огради, която символизира изолацията на пушачите в обществото.

Между протестиращите са и български депутати, между които независимите Стоян Иванов, Валентин Николов и др. Тук е и председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Благой Рагин.

Сред хората, които са около него четем плакати, призоваващи за запазване на работните места чрез отмяна на дискриминационния закон.

Режисьорът Андрей Слабаков заяви пред присъстващите: „Този закон няма връзка с никакво здравеопазване. Ако искаха, щяха да забранят тотално цигарите, и нямаше да дават дотации на тютюнопроизводителите. Политиците в момента се държат като наркокартел. Никой не иска да пуши в родилното. Не искам да бъда наричан простак и убиец. Колите в София убиват значително повече хора, но никой няма да ги спре”, каза Слабаков и се обърна към протестиращите с думите: „Вие колко души убихте днес, пушейки”.

Един от организаторите на протеста от Сдружение „Свободен избор”, Наско Янкулов, собственик на заведение, каза: „Аз съм тук не само като собственик на клуб, а за да се опитам да разкрия една огромна лъжа. Този закон е максимално циничен, защото в нашата страна и в Европа се стимулира производството на цигари. Цигари се продават навсякъде. Няма връзка между здравеопазване и забраната да се пуши в нощни заведения за развлечение. Искаме да се върне законът в стария му вид, както беше преди 1 юни”.

Протестът продължава със скандирания, освиркване на парламента и издигане на табелките „пушачи”. Има тъпани и музика.

Близо 300 души излязоха на протест днес и в Шумен.

Голяма част от излезлите на площад "Кристал" в Шумен бяха бармани сервитьори и собственици на заведения, но към тях се присъединиха и много случайно преминаващи граждани.

"В Шумен има 450 заведения и средно във всяко ще се наложи да съкратим по 4-5 души. Това означава, че на трудовата борса сега до дни ще се изсипят над 1500 души. Представете си каква е бройката в национален мащаб и какъв удар за икономиката е", каза Стоян Стоянов, собственикът на едно от най-посещаваните заведения в града.

Според него забраната за тютюнопушене на закрити обществени места няма да намали броя на пушачите.

"Няма никакъв спад в продажбата на цигари, просто хората пушат вкъщи. Няма да намалее и заболеваемостта", каза Стоянов.

Празни столове и маси бяха изнесени и на площад "Свобода" в Търговище.

Съдържателите са единни в искането си, законът да се върне в стария му вид, като да има зали за пушачи и непушачи. Заведения до 70 кв. метра да могат да избират статута си, а нощните да бъдат без забрана за тютюнопушене.

Съдържателите на нощни клубове, кафенета и ресторанти протестираха с плакати, на които пишеше името на заведението и цифрата на застрашения от уволнение персонал. Най-атрактивен беше транспарант, който гласеше: "Без Бойко можем. Без цигари – не!".

Протестиращите подчертаха, че ако забраната не бъде премахната, ще преминат към гражданско неподчинение, което може да се изразява в масово неспазване на ограничението за тютюнопушене.

На фона на днешния протест, ви питаме - одобрявате ли забраната? Гласувайте в анкетата на нашата фейсбук страница.

Галерия със снимки от протестната акция може да разгледате в Actualno.com.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички