Работни места без тютюнев дим


Работни места без тютюнев дим
Снимка:

612

Нова кампания призовава работодателите и работниците да премахнат цигарения дим в околната среда от всички работни места в цяла Европа.

Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа EU-OSHA по повод Световния ден без тютюн, който отбелязваме днес, 31 май.

Кампанията под надслов „Работни места без тютюнев дим“ подкрепя общоевропейската кампания „Екс пушачите са неудържими“ на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ на Европейската комисия.

Установено е, че над половин милион смъртни случаи в ЕС всяка година са свързани с тютюнопушене, като се счита, че близо 79 000 от тях са свързани само с тютюневия дим в околната среда.

Към момента повечето държави от ЕС са въвели законодателство против тютюнопушенето или пълна забрана за пушене в закрити обществени места, макар че обхватът му се различава в различните страни. Това означава, че все още съществуват помещения, където служителите са изложени на тютюневия дим от околната среда.

Припомняме, че в България забраната за пушене на обществени места влиза в сила от утре, 1 юни.

Кампанията на EU-OSHA „Работни места без тютюнев дим“ има за цел да подпомогне работодателите и служителите за създаването на работни места без цигарен дим, независимо от съществуващото местно законодателство във всяка държава членка.

За постигането на тази цел бяха изготвени три брошури на 24 езика, видеоклип с анимация с участието на героя Напо, „Белият дроб на работното място“ и други информационни материали (http://osha.europa.eu/en/topics/whp/index_html#tabs-1).

Със стартирането на кампанията EU-OSHA хвърля светлина върху „фалшивите истини“ за пушенето на работното място.

Противно на вярванията сред населението, не съществува вентилационна система, която е в състояние да елиминира напълно дима, и закритите зони за пушене винаги замърсяват въздуха в помещенията, където не се пуши.

Освен това разполагането на зони за пушене около входни врати, прозорци или вентилации на сгради често води до излагане на тютюневия дим от околната среда поради наличието на течение.

EU-OSHA изтъква, че залите за пушачи не предотвратяват излагането на работниците на дим, тъй като персоналът по почистване, който работи в тези помещения, диша замърсения въздух.

Брошурата Съвети за работодателите относно създаването на здравословна работна среда предлага практически полезни съвети за това как да се извърши преустановяването на пушенето на работното място и основна информация за здравословните и икономическите аспекти на пушенето на работното място.

Работниците ще намерят съвети в брошурите Съвети за пушачи и Съвети за непушачи. И двете брошури насърчават работниците да повдигат въпроса на вътрешно равнище и да ангажират активно работодателите при решаването на проблема.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички