Райчинов: Ужасно е да си лекар в България


 Райчинов: Ужасно е да си лекар в България
Снимка:

526

Ужасно е да си лекар в България. От години това е най-преследваната професия в страната, каза д-р Цветан Райчинов, председател на Български лекарски съюз (БЛС).

Изказването му бе по повод глобата, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на лекарския съюз за определяне на минималната такса за частен преглед при лекар, предаде БГНЕС.

Качеството не може да бъде снижавано и подценявано - преглед под тази цена означава, че се прави компромис с качеството, каза още Райчинов. От тази глоба излиза, че се национализира членската вноска на българските лекари.

За мен това е една поръчка, показва че всеки може да се гаври с българския лекар, заяви председателят на БЛС.

От 3 години НЗОК определя сама цените на здравните услуги, няма по-голям монополист от нея в страната, продължи Райчинов.

Председателят на БЛС критикува и метода на събиране на нужните публични средства за здравеопазване от държавата.

Докато в развитите европейски страни съотношението публични – частни средства е 70:30, в България е почти 50:50. 20-30% ежегодно се качват парите на лекарства, каза още Райчинов.

Председателят на БЛС коментира също и таксата за преглед при лекар. Единственото необвързано с НЗОК беше тази лекарска такса, обвързана с минималната заплата, а сега от чист популизъм ще се фиксира цената. Около 50% от страната е освободено от плащането на тази такса, особено за пенсионерите, за които това фиксиране се прави. Нямаме нищо против таксата да се отвърже от минималната работна заплата, но тогава нека да се обвърже със средната работна заплата, защото тя е по-реален израз на финансовото състояние в страната, смята Райчинов.

Позицията на БЛС беше подкрепена и от Европейската федерация на лекарите на заплата и Европейската асоциация на старшите болнични лекари.

Подкрепяме БЛС в позицията му да отстоява правата на българските лекари да определят минималната цена на свободната лекарска услуга, съобразявайки се с изискванията за качество и пълнота, цитира д-р Райчинов.

На международния лекарски форум във Варна беше взето решението да бъде отправен призив държавните членки на ЕС да финансират бранша докато се достигне до средното европейско ниво, главно заради България и Румъния, съобщи още председателят на БЛС.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички