С 2% са намалели пушачите у нас през 2011


С 2% са намалели пушачите у нас през 2011
Снимка:

563

През 2011 г. броят на пушачите е намалял с 2-3%, показва национално представително проучване.

През 2010 г. пушачи сред населението са били 41%, през 2011 – този процент вече е 39%, става ясно от пресрилийз на здравното ведомство.

Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия.

Положителна роля върху ограничаването на пушенето и върху общественото здраве ще имат и новите забрани, които влязоха в сила от 1 юни тази година, отбелязват още от МЗ.

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 8000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система.

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според данни на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Данните показват, че около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% от тях спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца.

От 4 юни до 11 юли стартира национална кампания, с която Консултативните кабинети за отказ от тютюнопушене ще отбележат 7-мата година от създаването си, информират още от здравното министерство.

По време на кампанията тази година ще бъдат организирани различни инициативи за популяризиране на дейността на кабинетите. Специално подготвени консултанти ще оказват безплатно консултации за отказване на вредния навик, а на всички желаещи ще бъде измервано количеството въглероден оксид в белите дробове, както и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта.

Оказваната подкрепа на гражданите е насочена към изграждане на вътрешна мотивация, което е най-важния етап за отказване на тютюнопушенето.

Гражданите, които искат да откажат цигарите, ще бъдат запознавани с различни практически техники и методи, препоръчвани и от европейските здравни органи. При необходимост желаещите ще бъдат насочвани към специализирана лекарска помощ. В рамките на кампанията, сред бременни и кърмещи жени ще бъдат разпространявани здравно-образователни материали за вредата от тютюнопушенето и въздействието му върху плода и новороденото.

Ще бъдат организирани прожекции на филми за вредите от тютюнопушенето, и интерактивни занятия и беседи.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички