С. Константинов: Държавата може да наложи свалянето на цените на лекарствата


С. Константинов: Държавата може да наложи свалянето на цените на лекарствата
Снимка:

3940

"Държавата има достатъчно механизми да наложи свалянето на цените на лекарствата." Това заяви вече бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов, в интервю за бТВ, "Тази събота".

По думите му директно трябва да се поставят условия за това. Константинов посочи, че в резултат на действията му, натискът срещу него се е увеличил. Ексминистърът сезира прокуратурата за сключените договори за лекарства от НЗОК през 2011-а. Скандалът с преразхода на средства доведе до освобождаването му от поста.

На въпрос дали не го е грозяла опасност да последва съдбата на Божидар Нанев, който бе подсъдим заради сключени договори за ваксини, Константинов отговори, че това реално можело да се случи, ако в момента, в който е разбрал какво се случва с цените на лекарствата, е замълчал."Направих това, което трябваше да се направи", каза Константинов. А парите, които са дадени в повече, са "отишли някъде", добави той, като отказа да посочи дали има облагодетелствани фармацевтични компании.

На въпрос кой е засилил натиска върху него, Константинов каза, че нещата са комплексни. "Година и половина работих в трудна ситуация – с враждебна НЗОК и Комисия по здравеопазването", заяви бившият министър. "Упрекнаха ме, че не съм бил добър в управлението си, но, повярвайте ми, в такава трудна ситуация да успееш да балансираш е много трудно", коментира още Константинов.

Той бе категоричен, че в правителството не е имал проблеми. "Дори и с финансовия министър Симеон Дянков не съм имал проблеми. Единствено ме учуди мнението по за цените на лекарствата, стиснатият финансов министър, който цепи стотинката на две, ме упрекна в това, че съм отправял критики към моите заместници. Дянков е предубеден. Повече не мога да говоря в момента", заяви Стефан Константинов.

"В личен разговор с премиера Бойко Борисов за цените на лекарствата и фармацевтичните компании Борисов ме увери, че той и ГЕРБ пари не са взели", каза бившият здравен министър. "Премиерът е един човек, но аз знам, че хора от неговото обкръжение са настоявали да бъда отстранен", заяви още Константинов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички