Щатските регулатори одобриха хапче за отслабване


Щатските регулатори одобриха хапче за отслабване
Снимка:

1043

Щатските регулатори отстъпиха пред желанието на медици и пациенти да преборят скептицизма си относно хапчетата за отслабване и след 13 годишна блокада, най-сетне одобриха терапия, която да позволи на по-мащабните по размер американци да коригират теглото си.

Пътят към стойната талия обаче остава трънлив - лекарството Belviq, произвеждано от Arena Pharmaceutical, показва доста скромен ефект при клиничните изследвания – той позволява отслабване от едва 5%.

Нещо повече – през 2010 г., Belviq бе отхвърлен от регулаторите поради съмнения, че може да причини тумори. След като Arena обаче отново подадоха документи, включващи по-подробни клинични данни, Щатската агенция по храни и лекарства реши, че рисковете са минимални.

Очакванията са новите така дългоочаквани хапчета да излязат на пазара през 2013 г.

Belviq блокира сигналите за глад, подавани към мозъка, като позволява на пациентите да се почувстват сити с по-малки количества храна. Медикаментът е предназначен само за възрастни с индекс на телесната маса от 30 и нагоре, или над 27, в случай, че затлъстяването е придружено от съпътстващи оплаквания като високо кръвно налягане, повишен холестерол или диабет тип 2. Регулаторите предупреждават, че продуктът не трябва да се приема от бремени или кърмещи жени.

Общественият натиск регулаторите да дадат зелена светлина на хапче за отслабване нараства, след като нивото на затлъстяване в САЩ наближи 35%.

Агенцията обаче е скептично настроена към този вид медикаменти, след като през 1997 г. комбинацията fen-phen трябваше да бъде изтеглена от пазара, поради съмнения, че вреди на сърдечните клапи. Регулаторите не очакват подобен проблем с Belviq. Новото лекарство на Arena обаче включва нежелани странични ефекти като депресия, мигрена и загуба на паметта.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички