Слагат защита на най-фалшифицираните лекарства


Слагат защита на най-фалшифицираните лекарства
Снимка:

911

Лекарствата, които най-често са обект на фалшификация, ще бъдат маркирани със своеобразен баркод, който ще е гаранция за безопасност.

Специфичният идентификационен номер, който ще носят лекарствата, няма да важи за всички медикаменти. Уникалните кодове ще се въведат за тези, които са обект на най-чест риск, най-често се фалшифицират и са най-продавани.

Черен триъгълник, обърнат с върха надолу ще предупреждава хората да внимават с лекарството и да знаят, че то е наблюдавано и е специфично.

Това са част от изискванията на европейската директива за безопасност на медикаментите. Измененията в нормативната уредба у нас, с които пациентите ще се пазят от фалшиви лекарства, ще влязат в сила в средата на следващата година, а цялата система в Европа ще заработи през 2015 г., стана ясно на семинар за новото законодателство за лекарствената безопасност, предаде КРОСС.

Сред промените е и правото, което се дава на пациента сам да сигнализира срещу негодни лекарства, които не дават нужния ефект или пък предизвикват странични реакции. Това ще може да става директно в Изпълнителната агенция по лекарствата, а не както досега чрез сигнал на пациента до фармацевти и лекари, съобщи преподавателят в Медицинския университет Илко Гетов.

До 2015 г. ще се въведе новата система за въвеждане на унифицирано кодиране. Тази система обаче може да оскъпи поетапно лекарствата до 2017 г., показват сметките на Българската асоциация по лекарствена информация. От 2013 до 2015 г. производителите трябва да въведат системата, а реално - 2015 г. - да заработи. От 2015 до 2017 г. е гратисният период, в който ще се провери дали система действа или не.

В момента се обсъждат в ЕК промени на директиви, които касаят подобно унифициране и на медицинските изделия, заяви Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия в парламента. Според нея кодирането ще помогне стриктното следене и на медицинските изделия.

За производителите на лекарства това ще струва милиарди, коментира доц. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация по лекарствена информация. Производителят ще трябва да компенсира тези разходи, но все пак ще има баланс, защото в началото системата ще се въвежда поетапно, уточни още тя.

Никой от главните действащи лица на семинара не се ангажира да даде информация какъв е процентът на фалшиви лекарства на пазара у нас. Всички обаче бяха категорични, че дори и да го има, той е изключително нисък.

Най-голям е проблемът при разпространението на фалшиви лекарства в интернет сайтовете за продажбата им. В последните месеци са били затворени над 18 хиляди такива в целия свят.

У нас напоследък са се появили сайтове за продажба на фалшиви лекарства за лечение на паркинсон, за диабет, за онкозаболявания, отслабване, полова слабост и др. Новите директиви планират тези сайтове също да имат знак, идентификационен номер и препратка към Изпълнителната агенция по лекарствата, които да доказват, че те не предлагат ментета.

 

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички