След 8-10 години няма да има кой да ни лекува


След 8-10 години няма да има кой да ни лекува
Снимка:

5446

 В момента в България има 4 761 общопрактикуващи лекари и ако това статукво се запази след 8-10 години няма да има кой да ни лекува, коментира в интервю за БТА д-р Любомир Киров, новият национален консултант по обща медицина и досегашен председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Интересът на младите лекари към общата медицина е почти нулев, защото не е атрактивно поле за кариера, посочи д-р Киров и отбеляза, че медиците се насочват основно към чужбина.

Над 1 700 лекари са в процес на специализация като голяма част от тях са я приключили, но само липсата на лицензирани практики ги бави, за да се явят на изпит, каза националният консултант.

Според него лицензираните практики за следдипломното обучение, които сега са десетина, трябва да бъдат поне 150-200 в страната.

Националният консултант по обща медицина смята за необходима корекция в Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти като се удължи на сто дни срокът, за който личните лекари изписват лекарства.

Според него може да се въведат и промени, свързани с отчитането на общопрактикуващите лекари към институциите, за да се намали бумащината.

До месец и половина ще приключим и процедурата за окончателното приемане на стандартите по обща медицина, каза д-р Киров.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички